FNV stapt wegens onvrede uit Monitoring Commissie
Vakbond FNV stapt uit de Monitoring Commissie Corporate Governance Code, die toeziet op de kwaliteit van het bestuur bij beursgenoteerde bedrijven. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong is het "spuugzat" dat werkgeversorganisaties VNO-NCW en VEUO te weinig met de voorstellen van de bond doen en bepaalde kwesties vertragen.
De vakbond hoopt dat het kabinet met wetgeving komt om de zelfregulerende commissie te vervangen. De commissie lag volgens FNV al een jaar stil, doordat werkgeverskoepel VNO-NCW nieuwe kandidaten had afgekeurd.
VNO-NCW is verbaasd dat FNV uit de Monitoring Commissie stapt. "In het proces voor het vormen van een nieuwe commissie heeft FNV zijn onvrede nooit kenbaar gemaakt. Het is nu aan het ministerie van Economische Zaken om samen met betrokken partijen te kijken of en in welke vorm dit proces nu wordt voortgezet", aldus een woordvoerder van de werkgeversorganisatie.
Commissie
De Monitoring Commissie Corporate Governance Code bestaat al ruim twintig jaar. De commissie bewaakt de naleving van de Nederlandse Corporate Governance Code door beursgenoteerde bedrijven. De code is gericht op de verhoudingen tussen bestuur, raad van commissarissen en aandeelhouders.
Naast FNV, VNO-NCW en VEUO zitten ook vakbond CNV en de Vereniging van Effecten Bezitters (VEB) in de commissie. VEUO en CNV hebben nog niet gereageerd op het besluit van FNV.
Medio januari is de Tweede Kamer door de vorige minister van Economische Zaken en Klimaat geïnformeerd over het voornemen van het kabinet om een nieuwe Monitoring Commissie Corporate Governance Code in te stellen. De vorige commissie bracht eind 2022 een vernieuwde corporate governance code en een laatste monitoringrapport uit.
Spijtig
Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) vindt het "spijtig" dat vakbond FNV uit de commissie is gestapt. Die stap was "voor iedereen een verrassing", aldus de bewindsman tijdens de behandeling van de begroting van zijn ministerie in de Tweede Kamer.
Beljaarts vindt het "juist mooi" dat het bedrijfsleven en de vakbeweging in Nederland samen optrekken op dit belangrijke dossier. Hij vindt het "in ieders belang" dat de partijen met elkaar in gesprek blijven en wil graag van FNV horen wat precies de reden was om van tafel te lopen.
'Zelfregulering werkt niet'
Volgens Kamerlid Joris Thijssen van GroenLinks-PvdA heeft de vakorganisatie dat allang duidelijk gemaakt. Beursgenoteerde bedrijven zijn alleen geïnteresseerd in winst, stelt hij. Zelfregulering "werkt niet", concludeert Thijssen. Hij wil dat de minister ingrijpt en bedrijven dwingt ook de belangen van bijvoorbeeld werknemers en de planeet mee te wegen.
Beljaarts vindt die conclusie "te voorbarig" en ziet in het weglopen van één partij geen reden om over te gaan tot "drastische maatregelen". De minister benadrukt dat hij vanuit het bedrijfsleven "heel veel mooie initiatieven" ziet die betrokkenheid bij de samenleving tonen.
Bron: ANP/Accountant
Gerelateerd
Rode Loper behandelt 'Trias Politica' in twee delen
De reeks Rode Loper-dialoogsessies behandelt de 'Trias Politica' in de accountancy dit voorjaar in twee delen. Begin maart ging het over corporate governance, medio...
Minister hoopt op snelle toevoeging VOR aan Corporate Governance Code
Minister Steven van Weyenberg van Financiën is positief over het voorstel voor toevoeging van de verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) aan de Nederlandse Corporate...
Handreiking?
Gaat de invoering van een verklaring omtrent risicobeheersing verschil maken? De accountant heeft een belangrijke rol naar het ondernemingsbestuur dat die verklaring...
Zijn we er toch ingetuind
Arjan Brouwer volgde de berichtgeving over de verklaring omtrent risicobeheersing, maar is teleurgesteld over de uitkomst. Om het beoogde doel te bereiken moeten...
Van de Prospectusverordening en de Corporate Governance Code
De verklaring omtrent risicobeheersing doorkruist het Unierecht en vergroot het risico op aansprakelijkheid voor bestuurders en accountants. De VOR moet daarom van...