Nieuws

Flinke groei bij kantoren van NOAB en Fiscount

De omzet bij accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren van Fiscount en/of NOAB is in 2023 met 12,5 procent gestegen. Ondanks de krappe arbeidsmarkt is ook het personeelsbestand gegroeid met zes procent. Kantoren zetten ook in op technologische innovatie.

Een en ander blijkt uit de veertiende editie van de Benchmark Kantoorcijfers, gehouden onder 459 kantoren aangesloten bij Fiscount en/of NOAB. In 2024 heeft het gemiddelde kantoor een omvang van 6,9 fte, een toename van 6,0 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Hiervan bestaat 1,7 fte uit eigenaren, vennoten of aandeelhouders.

De personeelskosten maken nog steeds de grootste kostenpost uit, met 38,3 procent van de bruto marge; een stijging van 12,5 procent. Kantoren zetten ook sterk in op automatisering: de ICT-kosten stegen met 16,1 procent en vertegenwoordigen nu 8,3 procent van de totale kosten.

Ondanks de groei in het personeelsbestand blijft het invullen van vacatures een uitdaging. Kantoren rapporteren gemiddeld 0,8 fte openstaande vacatures per kantoor, wat overeenkomt met 11,9 procent van het personeelsbestand. Dit is wel een verbetering ten opzichte van 2023, toen het aantal vacatures nog 22,6 procent hoger lag. Vooral administratief en accountancypersoneel blijft schaars, met een gemiddelde vacaturelooptijd van 7,8 maanden.

Hogere productiviteit

Het gemiddelde kantoor realiseerde in 2023 een omzet van € 809.000, een groei van 12,5 procent vergeleken met het jaar ervoor. Ook de productiviteit nam toe: de omzet per fte steeg naar € 111.900, een verbetering van 7,7 procent. Deze groei is mede te danken aan tariefsverhogingen van gemiddeld 6,8 procent ten opzichte van 2022.

De gemiddelde toegevoegde waarde bedraagt € 764.000 en het resultaat vóór managementbeloning komt uit op € 275.000. Na aftrek van de managementbeloning blijft er een resultaat over van € 108.000, een stijging van 10,5 procent vergeleken met 2022.

De totale kosten zijn in 2023 gestegen naar € 690.000, een toename van 12,3 procent. Aan ICT-kosten besteedt het gemiddelde kantoor € 55.000, wat neerkomt op 6,8 procent van de omzet, terwijl de personeelskosten oplopen tot € 310.000, wat 38,3 procent van de omzet vertegenwoordigt. In lijn met het jaar ervoor was personeel in 2023 voor 78,5 procent declarabel.

Vacatures

In totaal werken er bij de onderzochte kantoren dit jaar 3.161 fte werkzaam in 2024, oftewel 4.083 personen. Daarvan is 6,3 procent ingehuurd, een daling van 13 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Van de werkzame personen heeft 46,3 procent een Hbo-opleiding en is 45 procent ouder dan 45 jaar. In totaal hebben de kantoren samen 377 fte aan vacatures openstaan, waarvan 44 procent op accountancygebied. Vacatures staan gemiddeld 5,7 maanden open, waarbij die van accountancy en salarisadministratie met 7,9 maanden de kroon spannen.

Abonnementsmodellen

Voor het eerst is in 2023 gekeken naar de omzetverdeling op basis van factureringstype. Uit de resultaten blijkt dat 53 procent van de omzet afkomstig is uit uurtarieven, terwijl 45 procent wordt gegenereerd via vaste prijzen, abonnementen of producten. Dit toont aan dat al veel omzet wordt behaald met abonnementsmodellen.

De netto omzet per FTE steeg in 2023 met 7,7 procent naar € 111.900. De trend blijft: hoe groter het kantoor, hoe hoger de productiviteit. Tegelijk presteren kleinere kantoren, met maximaal twee fte, bijna net zo goed op dit vlak als kantoren met meer dan 16 fte.

ICT en innovatie

61 procent van de kantoren geeft aan hun ICT-capaciteiten verder te willen ontwikkelen in de komende jaren. Vooral grotere kantoren zetten steeds meer in op Cloud-oplossingen, automatische boekingssystemen, en KPI-dashboards.

Kantoren die in 2023 nog achterliepen bij het implementeren van productiviteit-verbeterende innovaties zijn hard bezig deze in te halen. Zo worden in rap tempo bankkoppelingen via PSD2 uitgerold, evenals het delen van salarismutaties via een portaal. Automatisch boeken via scannen en herkennen en boekhouden in de Cloud zijn al wijdverspreid. Bijna een kwart van de kantoren laat een groei zien in het gebruik van elektronische handtekeningen.

Verwachtingen

De toekomstverwachtingen voor de branche zijn positief: 83 procent van de kantoren verwacht de komende vijf jaar te groeien of minimaal gelijk te blijven in omvang. Kantoren richten zich steeds meer op innovatie en efficiëntie, terwijl ze blijven groeien in zowel omzet als personeelsomvang.

Hoewel de krapte op de arbeidsmarkt blijft bestaan, hebben kantoren hun vacatures weten terug te dringen. Investeringen in ICT en automatisering spelen een cruciale rol in het verbeteren van de productiviteit en het verhogen van de klanttevredenheid. De branche staat er sterk voor en lijkt goed voorbereid op de uitdagingen van de toekomst, aldus de benchmark.

In 2024 namen 459 kantoren aangesloten bij NOAB en/of Fiscount deel aan de veertiende editie van de Benchmark Kantoorcijfers.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.