Nieuws

Fiscaal surfen - Week 42

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen weken tegenkwam op het web.

Box 3

Belastingdienst stuurt brieven over rechtsherstel box 3
Vanaf 15 oktober begint de Belastingdienst met het versturen van 2,6 miljoen brieven aan mensen die in aanmerking komen voor aanvullend rechtsherstel in box 3. Daarvoor moeten zij aannemelijk kunnen maken dat hun werkelijk rendement lager is dan het fictief rendement.

Belastingdienst

Vernieuwing IT-systemen fiscus vertraagd door box 3-uitspraken
Recente uitspraken over belasting in box 3 leiden ertoe dat de IT-systemen van de Belastingdienst later worden vernieuwd. In juni keurde de Hoge Raad de voorgestelde herstelwet af die onrechtmatigheden in de vermogensrendementsbelasting moest repareren.

Zwart geld

Fiscus wil zwart geld opsporen via verzekeraars
De Belastingdienst onderzoekt de mogelijkheid om via verzekeraars zwart geld op te sporen. Dit plan volgt na een uitspraak van de Hoge Raad, die bepaalt dat verzekeraars ook inkomensverlies uit zwart werk moeten vergoeden bij letselschade.

Coronaschulden

Fiscus begint mondjesmaat met beslagleggingen om coronaschulden te innen
Het is een uiterste maatregel, maar hij wordt wel ingezet door de Belastingdienst: beslaglegging op privébezittingen van ondernemers met coronabelastingschulden. In enkele gevallen moeten ondernemers gedwongen hun huis verkopen.
(Bron: NOS)

BOR

NOB: Onderzoek alternatieven voor aanpassing BOR en DSR 
De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs pleit ervoor om de nu voorliggende wetsvoorstellen te heroverwegen en de tijd te nemen om te zoeken naar andere (betere) oplossingen voor aanpassing van de BOR en DSR.
(Bron: Taxence)

Wettelijk minimumloon

Wettelijk minimumloon per 1 januari 2025
Het bruto wettelijk minimumuurloon gaat per 1 januari 2025 omhoog van € 13,68 per uur naar € 14,06 per uur. Het bruto referentiemaandloon per 1 januari 2025 bedraagt € 2.191,80 per maand.
(Bron: TaxLive)

Oekraïne

Regeling verlengd: tijdelijk geen mrb en bpm voor ontheemden uit Oekraïne
De regeling tijdelijke vrijstelling voor mensen die Oekraïne hebben verlaten vanwege de oorlog ('ontheemden') is verlengd met 1 jaar. Dit betekent dat ontheemden uit Oekraïne onder voorwaarden tot en met 4 maart 2025 geen motorrijtuigenbelasting (mrb) hoeven te betalen en geen belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm).
(Bron: Belastingdienst)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.