Nieuws

Europese Commissie wil dat landen haast maken met implementatie CSRD

De Europese Commissie heeft een flink aantal landen van de EU, waaronder Nederland, aangesproken op het nog niet omzetten van verplichtingen uit de duurzaamheidsrichtlijn CSRD in nationale wetgeving. Dat had begin juli al moeten gebeuren, maar moet in Nederland nog langs de Tweede Kamer.

Dat meldt Eumedion in de jongste nieuwsbrief van deze belangenorganisatie voor institutionele beleggers. De Europese Commissie heeft Nederland officieel in gebreke gesteld voor het feit dat de CSRD nog niet in Nederlandse wet- en regelgeving is omgezet. Dat heeft de Europese Commissie op 26 september jl. bekendgemaakt.

De CSRD had op 6 juli jl. in Nederlandse wet- en regelgeving moeten zijn omgezet, maar dat is niet gehaald. Weliswaar is het implementatiewetsvoorstel eind augustus zonder commentaar door de Raad van State teruggestuurd, maar het moet nog door het parlement.

Kamervragen

In de implementatiewet zijn met name regels over de assurance van duurzaamheidsinformatie door accountants opgenomen. De verslaggevingsregels voor de door ondernemingen te publiceren duurzaamheidsinformatie zijn in een algemene maatregel van bestuur (amvb) opgenomen.

De ontwerp-amvb is in juni voor commentaar naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd, maar zowel de beide Kamers hebben daar vragen bij gesteld, die nog wachten op antwoord. Daarbij gaat het onder meer over de uitvoeringskosten van de nieuwe verslaggevingsregels.

Zeventien landen

Naast Nederland heeft de Europese Commissie nog eens zestien andere EU-lidstaten, waaronder Duitsland en België, in gebreke gesteld. Als de nieuwe duurzaamheidsregels niet worden omgezet, kan de EU niet het noodzakelijke niveau van harmonisatie van de duurzaamheidsverslaggeving bereiken, waarschuwt de commissie. Dan zullen beleggers "geen rekening kunnen houden met de duurzaamheidsprestaties van ondernemingen bij het nemen van beleggingsbeslissingen".

De aangeschreven EU-lidstaten hebben twee maanden de tijd om op de formele kennisgeving van de Europese Commissie te reageren en om de implementatie af te ronden, aldus Eumedion. "Mocht dat niet gebeuren, dan begint de Europese Commissie een zaak bij het Europees Hof van Justitie." 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.