Europese Commissie: landen ontdekken subsidies coronaherstelfonds
De EU-landen beginnen nu pas op grote schaal Europese subsidies aan te vragen uit het zogenoemde coronaherstelfonds. Dit was al sinds 2021 mogelijk. De tijd dringt, want dit fonds houdt in 2026 op te bestaan en stelt in totaal 650 miljard euro beschikbaar aan subsidies en leningen.
De trend van toegenomen aanvragen blijkt uit het evaluatierapport van het coronaherstelfonds van 2024, dat de Europese Commissie op 10 oktober heeft gepresenteerd.
Ieder EU-land mag maar een beperkt aantal verzoeken per jaar indienen. Nederland behoorde tot de late indieners, maar krijgt dit jaar een eerste betaling.
Gunstigere voorwaarden
Om het fonds te vullen heeft de Europese Commissie geld geleend en tot nu toe voor 60,2 miljard aan obligaties uitgegeven, zo heeft de Europese Commissie laten weten. De commissie kan onder gunstiger voorwaarden geld lenen dan sommige individuele lidstaten, vanwege de gezamenlijke geloofwaardigheid van de Europese economie.
Maar het waren precies de oplopende Europese schulden als gevolg van die leningen waarover de Europese Rekenkamer zorgen uitte. In een recent uitgekomen rapport over de Europese uitgaven van 2023 stond te lezen dat er nog geen uitgewerkt plan is hoe en wanneer die leningen terugbetaald moeten worden.
Eén aanvraag
Het coronaherstelfonds begon in 2021 als een extra middel om EU-lidstaten te helpen de economische tegenslag te boven te komen van de pandemie.
In dat eerste jaar van het fonds was er maar één aanvraag ingediend voor geld uit het fonds. Het waren er dertien in het jaar erna en 32 in 2023, zo blijkt uit het rapport.
Voor de volgende jaren voorziet de Europese Commissie dat de EU-landen op stoom komen en dat de commissie jaarlijks zo'n 45 projecten binnenkrijgt.
Bron: ANP
Gerelateerd
Staat voor de rechter om coronaschade zzp'ers in cultuursector
De Kunstenbond en de Staat staan woensdag tegenover elkaar in de rechtszaal, bij een zaak die draait om financiële schade die zzp'ers hebben geleden tijdens de coronacrisis.
Banken behaalden volgens EY voordeel bij coronasteun voor KLM
De Nederlandse staat heeft tijdens de coronapandemie banken mogelijk een te groot voordeel gegeven tijdens de redding van KLM. Dat stellen onderzoekers van consultancybureau...
Brussel keurt miljarden coronasteun voor Air France-KLM opnieuw goed
De Europese Commissie keurt opnieuw de staatssteun ter waarde van 10,4 miljard euro voor Air France-KLM goed.
Europese Commissie ontvangt aanvraag Nederland voor eerste uitbetaling coronaherstelfonds
De Europese Commissie heeft voor de eerste keer een verzoek van Nederland ontvangen voor EU-subsidies uit het coronaherstelfonds. De EU heeft dit fonds opgericht...
VWS wil coronamiljoenen van Kroymans terug
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt dat technische groothandel Lausalec van Ferrari-dealer Frits Kroymans heeft nagelaten prijsverlagingen...