Nieuws

Eumedion wil van onderneming en accountant een 'kwaliteits-duurzaamheidsverslag' zien

Eumedion wil dat de grootste accountantskantoren bij hun assurancewerkzaamheden verhoogde aandacht hebben voor opzet en uitvoering van de zogenoemde dubbele-materialiteitsanalyse (DMA). Dat is van belang om tot een 'kwaliteits-duurzaamheidsverslag' te komen, stelt de belangenorganisatie voor institutionele beleggers.

Eumedion wil dat de assuranceverklaring onderdeel wordt van een integrated audit, over zowel de jaarrekening als het duurzaamheidsverslag. Naast de key audit matters over de reguliere jaarcijfers zou de assuranceverklaring daarom ook één of meer key assurance matters moeten bevatten over de duurzaamheidsrapportage. Dat schrijft de belangenorganisatie in haar jaarlijkse brief aan de zes oob-accountantsorganisaties.

Eumedion vraagt de accountantskantoren daarnaast om extra aandacht voor de nieuwe NBA-Handreiking 1137 over corruptie, die nauwer aansluit bij 'fraudestandaard' 240. De organisatie roept de kantoren op om opdrachtgevers en stakeholders te laten weten dat de aangescherpte handreiking zal worden gevolgd bij de controle.

Speerpuntenbrief

Eumedion verwacht tegelijk van de Nederlandse beursondernemingen dat zij in 2025 hun klimaatactieplan afstemmen op (ten minste) de minimumvereisten van de Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn. Verder dringt de organisatie aan op een kwalitatief hoogwaardig duurzaamheidsverslag, dat komend jaar op grond van de CSRD-richtlijn voor het eerst moet worden gepubliceerd over het boekjaar 2024.

Om tot een 'kwaliteits-duurzaamheidsverslag' te komen is het volgens Eumedion in de eerste plaats van belang dat de dubbele-materialiteitsanalyse goed wordt opgezet en uitgevoerd. Verder kan een niet-bindende AVA-stem over het duurzaamheidsverslag de kwaliteit bevorderen. Eumedion roept daarom de beursgenoteerde ondernemingen op om het duurzaamheidsverslag ter stemming voor te leggen tijdens de AVA in 2025.

Eumedion memoreert een en ander in de Speerpuntenbrief 2025, die recent naar de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen is verstuurd. De brief bevat de onderwerpen die de institutionele beleggers in dialogen met de ondernemingen en in de aanloop naar de aandeelhoudersvergaderingen (AVA's) van 2025 aan de orde zullen stellen en terug willen zien in de jaarverslagen over boekjaar 2024.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.