Eumedion wil betere relatie tussen beursfondsen en institutionele beleggers
Grote beursbedrijven en grote institutionele beleggers hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om de grote maatschappelijke uitdagingen van dit moment aan te pakken. Eumedion pleit daarom voor herijking van het Nederlandse stakeholdersmodel en de rol van grote beleggers.
In de relatie tussen beursondernemingen en institutionele beleggers moet niet langer worden uitgegaan van tegengestelde, maar van collectieve belangen en langetermijnverbondenheid, aldus de belangenorganisatie.
Institutionele beleggers moeten meer investeren in betrokkenheid bij de ondernemingen waarin wordt belegd (stewardship). Beursondernemingen moeten tegelijk een welwillende houding hebben om met institutionele beleggers en andere stakeholders een open, constructieve dialoog aan te gaan.
Eumedion publiceerde op 17 oktober jl. een discussiepaper over de herijking van het Nederlandse stakeholdersmodel en de rol van institutionele beleggers. Het paper bevat aanbevelingen aan onder meer Nederlandse institutionele beleggers, beursondernemingen en de wetgever, om tot een verbeterde governancerelatie tussen institutionele beleggers en Nederlandse beursondernemingen te komen.
Rentmeesters
Om ervoor te zorgen dat institutionele beleggers zich meer als 'rentmeesters' of 'stewards' van beursondernemingen opstellen, worden grote pensioenfondsen en verzekeraars aangespoord om te bezien of meer focus en concentratie kan worden aangebracht in (een substantieel deel van) de beursgenoteerde aandelenportefeuille.
Eumedion staat ervoor open dat nieuwe of bestaande Nederlandse beursondernemingen opteren voor nieuwe governancestructuren. In dat kader kan worden gedacht aan het zogenoemde rentmeesterschapsmodel (ook wel steward owned model genoemd).
Maatschappelijke raad
Daarnaast kunnen ondernemingen ervoor kiezen om de langetermijn, maatschappelijke en/of sociale waarden te verankeren in de statutaire doelomschrijving (purpose) of om een zogenoemde B Corporation te worden.
Verder kan worden overwogen om een 'maatschappelijke raad' in te stellen, als dit past bij de aard, identiteit, karakter en/of missie van de onderneming. Ondernemingen kunnen deze governancestructuren nu al kiezen; nieuwe wetgeving is niet nodig, aldus Eumedion.
Motie
Inmiddels heeft de Tweede Kamer een motie van CU-Kamerlid Pieter Grinwis aangenomen, om het 'Rijnlandse denken' beter te verankeren bij Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. De strekking van deze motie sluit aan op het green paper van Eumedion.
De publicatie staat centraal tijdens een symposium van Eumedion op 6 november aanstaande. De belangenorganisatie zal, mede op basis van de reacties van belanghebbenden, in de loop van 2025 het definitieve position paper opstellen en presenteren.