EU-Rekenkamer: natuur ondermijnd door coulant landbouwbeleid
De Europese klimaat- en natuurdoelen worden misschien niet gehaald door de vrijheid die de EU-landen hebben gekregen om het Europese landbouwbeleid om te zetten in nationale plannen. Dat concludeert de Europese Rekenkamer in een rapport.
Door het ontbreken van duidelijke criteria hebben veel EU-landen, ook Nederland, allerlei biodiversiteitsdoelen of afspraken over broeikasgassen achterwege gelaten in de plannen.
De beleidsplannen voor het gebruik van de Europese landbouwfondsen voor de periode 2023-2027 geven de boeren daarom minder administratie, maar missen soms ambitie op natuur- en klimaatgebied. Bovendien zijn allerlei voorwaarden die wel waren vastgelegd, zoals over gewasrotatie, na de recente boerenprotesten versoepeld.
Gebruik duidelijke criteria
Door gebrek aan duidelijke criteria is het bovendien niet mogelijk om milieu- en klimaatdoelen binnen de landbouwsector tussen EU-lidstaten onderling te vergelijken, of die te vergelijken met een voorgaande periode, stelt de Europese Rekenkamer.
Terwijl juist de landbouw "een aanzienlijke impact op het klimaat en het milieu" heeft, aldus het rapport. "De sector is verantwoordelijk voor 13,1 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie." Voor de volgende periode van het zogenoemde gemeenschappelijk landbouwbeleid moeten dergelijke meetbare criteria er dus wel komen, beveelt de rekenkamer aan.
Green Deal
In de zogenoemde Green Deal hebben de EU-landen afgesproken om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn en het verlies aan biodiversiteit te bestrijden. Dat laatste moet door mogelijke oplossingen op een eerlijke manier over allerlei sectoren te spreiden.
Landbouw is een van de grootste uitgavenposten van de Europese Unie. Het budget voor subsidies voor de Europese landbouwsector bedraagt 31 procent (378,5 miljard euro) van de totale EU-begroting voor 2021-2027.
Bron: ANP
Gerelateerd
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter
De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. Vier agentschappen krijgen een gele...
Europese Rekenkamer: staatssteun voor herstel en industriebeleid strenger controleren
Sinds de coronacrisis en de Russische inval in Oekraïne heeft de Europese Commissie (EC) haar staatssteunregels snel versoepeld, zodat EU-landen bedrijven overeind...
EU-Rekenkamer waarschuwt voor dubbele EU-financiering projecten
Het risico dat dezelfde energie- of ontwikkelingsprojecten in de EU-landen onterecht twee keer worden gesubsidieerd met EU-geld is zo groot, dat de Europese Rekenkamer...
Europese Rekenkamer bezorgd over oplopende schulden van EU
De Europese Rekenkamer is bezorgd over de oplopende schulden van de Europese Unie. Dat staat in het verslag over de Europese begroting van 2023.
Grote economieën EU pleiten voor versoepelen regels bankensector
Duitsland, Frankrijk en Italië roepen de Europese Unie op terughoudend te zijn met financiële regelgeving en zich in plaats daarvan te richten op het versterken...