Nieuws

Eerste Kamer akkoord met gedeeltelijk openbare jaarverantwoording voor micro-zorgaanbieders

Op 24 september is de Verzamelwet VWS 2023 aangenomen door de Eerste Kamer. Eén van de onderwerpen daarin is de openbare jaarverantwoording. Met het aannemen van deze wet wordt het voor de minister van VWS mogelijk om afzonderlijke regels te stellen voor micro-zorgaanbieders.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zal afzonderlijke regels stellen voor micro-zorgaanbieders. Dat betekent dat micro-zorgaanbieders zich vanaf 1 januari 2025 volgens een lichter verantwoordingsregime mogen verantwoorden. Die lichtere maatschappelijke verantwoording kan al worden aangeleverd over boekjaar 2024, zo meldt uitvoeringsorganisatie CIBG van het ministerie.

Micro-zorgaanbieder moeten gedurende twee opeenvolgende boekjaren voldoen aan minimaal twee van deze drie eisen: een balanstotaal van maximaal 450.000 euro, een netto-omzet van maximaal 900.000 euro en/of maximaal tien fte medewerkers in loondienst. Zzp'ers, zoals waarnemers, worden daarbij niet meegeteld.

Beperkte gegevens

Het ministerie van VWS is op dit moment bezig met de laatste uitwerkingen van de regels die vanaf 1 januari 2025 gaan gelden voor micro-zorgaanbieders. De lichtere maatschappelijke verantwoording houdt in dat een micro-zorgaanbieder beperkte gegevens hoeft aan te leveren en een aantal vrijstellingen krijgt:

  • een beperkte balans;
  • een beperkte winst-en-verliesrekening of staat van baten en lasten;
  • een beperkte en sterk versimpelde vragenlijst;
  • vrijstelling van een toelichting op de beperkte financiële verantwoording;
  • vrijstelling van het overleggen van een bestuursverslag;
  • vrijstelling van de accountantscontrole (cq. controleverklaring);
  • vrijstelling van de gehele openbaarmakingsverplichting.

Een nadere uitwerking van deze regels wordt in de Staatscourant gepubliceerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.