Nieuws

Deloitte meldt afwijkingen bij onderwijscontroles in transparantieverslag

Deloitte maakt in het eigen transparantieverslag, dat eind september is verschenen, melding van een interne klokkenluider. Die heeft aandacht gevraagd voor mogelijke onregelmatigheden rondom toetsingen door de Onderwijsinspectie.

In het FD wordt uitvoerig bericht over de melding, waarbij gesteld wordt dat Deloitte "ernstig in de fout" is gegaan bij controles in het onderwijs. Deloitte geeft ook tegenover Accountant.nl aan inderdaad een interne klokkenluidersmelding te hebben ontvangen.

Deze hield verband met afwijkingen van de interne procedures voor het opvragen van gearchiveerde bestanden en de voorbereidingen voor inspecties, die in 2022 en 2023 door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn uitgevoerd op een beperkt aantal opdrachten van Deloitte in die specifieke sector.

Onderzoek

Deloitte zegt inmiddels een onderzoek te zijn gestart naar aanleiding van de “zeer recente” melding, maar hangende het onderzoek daarover niet meer informatie te kunnen geven. "We hebben het ministerie hierover geïnformeerd en dit als een incident gemeld bij de AFM", aldus het kantoor.

Deloitte maakt in het pas verschenen transparantieverslag melding van de kwestie, onder meer bij de informatie over 'external and internal quality monitoring', waarbij bericht wordt over een "speak-up notification" in september jl.

Reviews

Accountants controleren de financiën van onderwijsinstellingen op basis van controleprotocollen, die de schakel vormen tussen wet- en regelgeving en de uit te voeren werkzaamheden. De Onderwijsinspectie gaat steekproefsgewijs na of de kwaliteit van die accountantscontroles in orde is. Over 2023 maakte de inspectie melding van 67 van zulke reviews, die betrekking hadden op het boekjaar 2022.

Bij Deloitte betreft het onderzoek een vijftal dossiers, waarvan ook in het transparantieverslag melding wordt gemaakt. Uit het openbare rapport van OC&W blijkt dat de vijf reviews bij Deloitte betrekking hadden op één controle in het primair onderwijs en vier in het mbo, die alle vijf door de inspectie als "toereikend" zijn beoordeeld.

Het onderzoek van Deloitte gaat volgens een woordvoerster over welke stappen mogelijk niet zijn gevolgd. Het is volgens haar nog te vroeg om te zeggen of de mogelijke afwijkingen invloed hebben gehad op de uitkomst van kwaliteitscontroles door de Onderwijsinspectie.

Serieus

Het FD meldt dat de Onderwijsinspectie de melding "zeer serieus" neemt en verder in kaart wil brengen wat de mogelijke gevolgen zijn.

In de periode waarop de melding betrekking heeft, was Deloitte onder meer controlerend accountant van de Erasmus Universiteit, de Hogeschool Rotterdam en universiteit Nyenrode, aldus de krant. Volgens Deloitte heeft de melding geen betrekking op de controle van die drie onderwijsinstellingen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.