Nieuws

Deloitte biedt consultants vertrekregeling door afzwakkende adviesmarkt

Deloitte Nederland haalt de bezem door de adviesafdeling, als reactie op tegenvallende financiële resultaten. De accountants- en adviesorganisatie heeft een vrijwillige vertrekregeling aangeboden aan ongeveer 120 medewerkers.

Dat meldt het FD. De reorganisatie hangt samen met een dalende omzet in de adviespraktijk, van 466,9 miljoen euro in het voorgaande jaar naar 452,1 miljoen euro in het afgelopen boekjaar. Eerder dit jaar vertrokken al tientallen consultants en werd er op verschillende manieren in de kosten gesnoeid.

Deloitte ziet door veranderende marktomstandigheden ook elders in de wereld een afname in de vraag naar adviesdiensten. Deloitte Nederland wijdt de omzetdaling ook aan een veranderende marktvraag, waardoor bepaalde onderdelen van de adviespraktijk minder goed presteerden.

Grote ingreep

Het afstoten van 120 consultants is volgens marktkenners een relatief grote ingreep, omdat de adviespraktijken doorgaans al met een hoog personeelsverloop te maken hebben. Normaal gesproken is minderen met werving en het niet verlengen van contracten meestal afdoende.

Het afkoelen van de adviesmarkt gaat tegen hoge groeiverwachtingen in die slechts enkele jaren geleden nog gemeengoed waren. In 2022 zei Deloitte-topman Hans Honig nog dat de adviesmarkt in de lift zat, vanwege allerlei ontwikkelingen op het vlak van verduurzaming en digitalisering.

Destijds waren de adviestakken vooral bezorgd over personeelstekorten, waardoor er flink werd ingezet op werving. Al in 2023 werd elders in de wereld duidelijk dat de big four wellicht iets te ruim in hun jas zaten, een ontwikkeling die nu dus ook in Nederland zichtbaar wordt.

Geen gedwongen ontslagen

Het FD meldt dat de vertrekregelingen gelden voor posities door de hele organisatie heen. Vertrekkende adviseurs krijgen in de voorbeelden die de krant kent maximaal € 100.000 mee.

Een woordvoerder laat aan het FD weten dat er geen sprake is van gedwongen ontslagen. Deloitte meldt ook dat niet de hele adviestak met krimp te maken heeft. Sommige adviesonderdelen groeien nog altijd en hebben vacatures openstaan. Ook de accountantspraktijk heeft nog altijd mensen nodig.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.