Producentenvertrouwen daalt en afzetprijzen industrie nemen af
Producenten in de Nederlandse industrie waren in oktober negatiever gestemd dan de voorgaande maand. Tegelijkertijd namen de afzetprijzen van Nederlandse industriebedrijven met 2 procent af in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Producenten waren vooral minder positief over de verwachte productie in de komende drie maanden. Ook waren ze negatiever over hun orderpositie en de voorraden gereed product.
De graadmeter die het producentenvertrouwen meet, verslechterde deze maand naar min 3,2, van min 1,7 in september. Het producentenvertrouwen bleef daarmee onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van min 1,3. Het vertrouwen bereikte in oktober 2021 het hoogste niveau met een stand van 10,4. In april 2020, bij de uitbraak van de coronacrisis, werd de laagste waarde (min 31,5) genoteerd.
Ruim de helft
In ruim de helft van de belangrijkste branches van de industrie verslechterde het vertrouwen. De fabrikanten in de elektrotechnische en machine-industrie waren het meest positief van alle branches, maar wel minder positief dan in september. In de branche basismetaal en metaalproducten was het vertrouwen het laagst.
De benutting van machines en installaties in de industrie kwam volgens het CBS bij aanvang van het vierde kwartaal van 2024 uit op 77,1 procent. Dat is lager dan een kwartaal eerder en de laagste bezettingsgraad in vier jaar.
Afzetprijzen en aardolie
De afzetprijzen van de industrie in Nederland blijven ook dalen, wat een remmend effect heeft op inflatie. De prijzen dalen eigenlijk al sinds mei 2023, met een hele kleine plus in juni en juli 2024. De dalende trend volgt op een periode van zeer sterke prijsstijgingen van maart 2021 tot en met maart 2023.
De daling van de producentenprijzen hangt volgens het CBS momenteel sterk samen met de prijzen van ruwe aardolie, die in vergelijking met vorig jaar flink gedaald zijn. In september kostte een vat ruwe North Sea Brent ruim 24 procent minder dan een jaar eerder. In augustus was olie ruim 8 procent goedkoper dan een jaar eerder.
Producten van de aardolie-industrie waren in september ruim 31 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. In augustus lagen de prijzen dik 18 procent lager dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in september 1,1 procent lager dan een jaar eerder. In augustus lagen de prijzen 0,6 procent hoger dan in augustus 2023.
In vergelijking met augustus zakten de industriële afzetprijzen met 0,7 procent. De prijzen op de buitenlandse markt daalden met 0,8 procent en de prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,4 procent af.
- CBS: 'Vertrouwen producenten industrie verslechtert in oktober'
- CBS: 'Afzetprijzen industrie 2 procent lager in september'
Bron: ANP
Gerelateerd
Economie eurozone groeit sterker dan verwacht in derde kwartaal
De economie van de eurozone is in het derde kwartaal van dit jaar sterker gegroeid dan verwacht. Volgens een eerste schatting van het Europese statistiekbureau Eurostat...
Tekorten arbeidsmarkt drukken op groei Nederlandse economie
De grote krapte op de arbeidsmarkt drukt op de groeivooruitzichten van de Nederlandse economie. Ook dreigen de energietransitie en verdere digitalisering te worden...
Opnieuw krimp economische bedrijvigheid in eurozone
De economische bedrijvigheid in de eurozone is in oktober voor de tweede maand op rij gekrompen, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat komt door een aanhoudende...
Bedrijven investeerden in augustus fors minder
De investeringen van bedrijven zijn in augustus opnieuw gekrompen. Ondernemingen investeerden in die maand 4,9 procent minder in vergelijking met dezelfde maand...
ECB heeft meer zorgen over economische groei
De zorgen over zwakke economische groei in de eurolanden zijn toegenomen bij de Europese Centrale Bank, Dat komt naar voren uit de toelichting op het nieuwe rentebesluit....