Nieuws

BST-actualiteitensessie: CSRD, arbeidsmarkt en tien jaar verbeteren

In de 'actualiteitensessie' van oktober in de reeks BusySeasonTalks-podcast gaat het onder meer over CSRD en hoe kantoren omgaan met hun nieuwe rol daarin. Ook wordt stilgestaan bij tien jaar verbeteren in de sector.

BST-host Leo Veldhuizen en Accountant.nl-hoofdredacteur Marc Schweppe spreken dit keer in de podcast over actualiteiten met Vera Simons (Deloitte) en Roy Gorter (Q Accountants en belastingadviseurs).

CSRD

De nieuwe duurzaamheidsrichtlijn CSRD betekent dat accountants het nog drukker krijgen en ook inhoudelijk is het een flinke uitdaging. Organisaties worden inmiddels ook door verschillende instanties aangesproken op greenwashing.

Een accountant moet geen handtekening onder een groene leugen zetten, werd tijdens een recente filmmiddag bij de NBA gesteld. En bedrijven moeten aan de bak om hun informatie op orde te krijgen. PwC stuurde klanten daarover recent al een brief. Volgens Vera Simons spreekt de duurzaamheidsthematiek vooral jonge accountants aan, die bovendien in dat opzicht op een gelijk kennisniveau zitten als hun meer ervaren collega's.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt voor accountants is nog steeds erg krap, blijkt ook uit berichtgeving rondom de jaarcijfers van de grote kantoren. Uit toetsingen van toezichthouders kwam ook naar voren dat het controlewerk er door corona niet beter op is geworden. In het VK wil PwC mensen weer vaker op kantoor zien.

Opvallend was ook een bericht over een 26-jarige medewerkster van EY in India, die zich in een paar maanden tijd letterlijk had doodgewerkt. Dat roept vragen op over het zicht op offshore werkzaamheden. Simons heeft vanuit Deloitte goede ervaringen in de samenwerking met collega's in India. Roy Gorter was eerder vanuit NBA Young Profs ook bij het thema werkdruk betrokken, maar bij zijn huidige werkgever speelt het minder.

Tien jaar verbeteren

In september was het ook tien jaar geleden dat het verbeterplan voor de accountantssector, In het publiek belang, werd gepresenteerd aan de politiek. Inmiddels is de kwaliteit van de controle merkbaar verbeterd, ervaart ook Gorter, maar tegelijk lopen er nog programma's rondom cultuur, beroepsprofiel, fraude etc. Ook staat de kwaliteit onder druk, bijvoorbeeld door de komst van private equity. En er gaan nog dingen mis rondom de integriteit, zoals het delen van toetsingen.

De nieuwe actualiteitensessie is onder andere te beluisteren via Spotify. Meer over de BST-podcasts is te vinden via de LinkedIn-pagina van BusySeasonTalks.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.