Brancheorganisaties vragen steun kabinet voor zero-emissiezones
Brancheorganisaties zoals RAI Vereniging, BOVAG en Techniek Nederland, samen met milieuorganisatie Natuur & Milieu, pleiten voor steun van de landelijke politiek aan gemeenten bij de invoering van zero-emissiezones in binnensteden. Ze zeggen "grote zorgen over de politieke strijd" te hebben hierover.
"De afgelopen vijf jaar zijn de voorbereidingen voor invoering van zero-emissiezones in volle gang en gaven gemeenten, samen met belangenbehartigers van de logistieke sector, ondernemers, de autobranche, Natuur & Milieu en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het beleid vorm", staat in een gezamenlijke verklaring van de belangenclubs.
Volgens de Kamerfracties van PVV, BBB en VVD is er nog te veel onduidelijkheid voor ondernemers om die zones volgend jaar al door te voeren. Zij voorzien dat ondernemers hiermee in de problemen komen.
PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunen een motie van de VVD om landelijke uitzonderingen tot 2029 in te bouwen in de zero-emissiezones. Veertien gemeenten willen die zones op 1 januari invoeren, ondanks de weerstand uit Den Haag.
2025
Volgens de afspraken mogen per 2025 alleen de meest vervuilende dieselbusjes en vrachtwagens worden geweerd. De schoonste dieselvoertuigen mogen nog enkele jaren blijven rijden in de zones.
Uiteindelijk zouden alleen nog bedrijfswagens zonder uitstoot van broeikasgassen, dus op stroom of waterstof, de zones in mogen. Nog eens vijftien gemeenten willen de zones later invoeren.
'Grote zorgen'
Techniek Nederland, belangenbehartiger van de branche met de meeste bestelbussen op de weg, maakte zich eerder dit jaar juist "grote zorgen" over de invoering van de zero-emissiezones. "Vooral kleinere ondernemers zouden er met het oog op de hoge investeringen en de praktische problemen voor kunnen kiezen geen klanten meer bedienen in binnensteden met een zero-emissiezone", waarschuwde de organisatie in mei.
Techniek Nederland wees er toen ook op dat de hoge aanschafkosten het kostbaar maken om over te stappen naar elektrische bestelbussen.
Bron: ANP
Gerelateerd
IEA wil veel meer recycling van grondstoffen voor energietransitie
Grondstoffen die van groot belang zijn voor de energietransitie moeten veel meer worden gerecycled. Dat is beter voor het milieu en ook voor de energieveiligheid...
Verduurzaming energiesystemen kostte vorig jaar 25 miljard euro
Bedrijven, stroomnetbeheerders en huishoudens hebben in 2023 ruim 25 miljard euro gestoken in de verduurzaming van de energiehuishouding. Het gaat om investeringen...
Duurzame investeringen: 'timing is alles'
Veel organisaties worstelen met de verduurzaming van hun strategie en bedrijfsvoering, waarbij timing ook van groot belang is. Op de komende Accountantsdag spreekt...
Hof vernietigt vonnis in zaak Milieudefensie tegen Shell
Het gerechtshof in Den Haag heeft de vorderingen van Milieudefensie tegen Shell afgewezen. Volgens het hof rust op het bedrijf weliswaar een "zorgvuldigheidsplicht"...
Zakelijke automobilist rijdt meer elektrisch dan op diesel
Nederlanders met een personenauto hebben in 2023 meer kilometers gereden in binnen- en buitenland dan in het jaar daarvoor. Zakelijke rijders legden voor het eerst...