Nieuws

Bijna helft van zzp'ers heeft 'pensioenspijt'

Bijna de helft (44 procent) van de zzp'ers heeft spijt dat ze niet eerder zijn begonnen met pensioenopbouw. Twee derde (64 procent) heeft het gevoel dat hun pensioen niet goed is geregeld.

Ondanks verbeterde mogelijkheden voor zzp'ers om hun pensioen goed te regelen, geven veel zelfstandigen aan dat pensioenopbouw vaak niet de prioriteit krijgt die het verdient. Dat blijkt uit onderzoek van zzp-bank Knab.

Late start

De 'pensioenspijt' is vooral sterk onder zelfstandigen die pas na hun dertigste zijn begonnen met pensioen op te bouwen. Gemiddeld beginnen zzp’ers op hun 31ste met pensioenopbouw.

Van de zzp'ers die er na hun dertigste mee beginnen, heeft 60 procent spijt dat zij niet eerder actie hebben ondernomen. Onder zzp’ers die vóór hun dertigste begonnen, ervaart nog geen 30 procent pensioenspijt.

Fiscale regelingen

Vooral zelfstandigen met een lager inkomen voelen dat ze er niet goed voor staan. Van de zzp'ers die maandelijks minder dan € 2.000 te besteden hebben, is slechts 25 procent tevreden met hoe ze hun pensioen hebben geregeld. Onder zzp'ers die meer dan € 4.000 per maand kunnen besteden, is 52 procent blij met hoe ze het hebben geregeld.

Veel zzp'ers maken nog onvoldoende gebruik van fiscale regelingen die kunnen helpen om pensioen op te bouwen, stelt het onderzoek. Minder dan de helft (48 procent) van de zelfstandigen is bekend met het begrip 'jaarruimte' en de belastingvoordelen die pensioenproducten zoals lijfrente kunnen bieden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.