Nieuws

Berenschot: Organisaties laten kansen liggen voor oplossen personeelstekort

Het bedrijfsleven en de overheid laten op grote schaal kansen liggen om het personeelstekort op te lossen. De inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunstmatige intelligentie (AI), robotisering en digitalisering kunnen een uitweg bieden, meent adviesbureau Berenschot.

Volgens het HR-Trendonderzoek van Berenschot worden dergelijke mogelijkheden onvoldoende benut. Bijna zeven op de tien (68 procent) hr-professionals ondervindt problemen bij het werven van nieuwe medewerkers. De uitdagingen zijn het grootst bij het vinden van ervaren kandidaten.

Vooral de zoektocht naar personeel in de functiegroepen financiën, ICT, techniek en onderhoud en productie en operations is veelal langdurig, aldus het onderzoek. Het adviesbureau spreekt van een “aanhoudend probleem”.

Onwetendheid

Hoewel 38 procent van de hr-professionals gelooft dat AI, robotisering en digitalisering kunnen helpen om de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen, zegt slechts 7 procent te weten wat het in de komende twee jaar concreet betekent voor de personele bezetting, bedrijfsprocessen en benodigde competenties.

Meer dan de helft ziet ook nog geen of slechts minimale aanpassingen in de organisatie als gevolg van technologische ontwikkelingen. Bijna twintig procent verwacht dat de komende vijf jaar banen verdwijnen erdoor. Maar een veel grotere groep geeft aan het niet te weten.

Hr-professionals zijn weinig bezig met de impact van AI, robotisering en digitalisering op het personeelsbeleid. Het staat op de dertiende plaats in hun ranglijst van prioriteiten. Maar in de voorspelling voor 2025 belandt het wel in de top tien, stelt Hans van der Spek van Berenschot. "We zien in de praktijk inmiddels best wat voorbeelden, denk maar eens aan de metselrobot die in het bouwproces zijn intrede gedaan heeft. In de horeca wordt gewerkt met QR-codes en apps voor het plaatsen van bestellingen, die vervolgens afgeleverd worden door een serveerrobot", noemt hij als voorbeelden, "maar ook binnen administratieve processen zien we dat routinematige handelingen door intelligente software wordt overgenomen."

Inclusie

Een andere oplossingsrichting voor het personeelstekort is de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze optie wordt vaak over het hoofd gezien of te ingewikkeld gevonden. "Vaak blijkt dat wanneer werk anders wordt ingericht en georganiseerd, er veel meer mogelijk is. Moet iedereen op de afdeling klantenservice wel volledig meedraaien in het rooster van de telefoondiensten? Of creëer je de mogelijkheid dat er mensen in het team zich kunnen focussen op de technische analyses als dat beter bij hen past?", aldus Van der Spek. "Het denken in bestaande functies, procedures en de inrichting van ondersteunende systemen zit een deel van de oplossing van het personeelstekort in de weg."

Het jaarlijks terugkerend HR-Trendonderzoek van Berenschot is in 2024 gehouden onder bijna duizend hr-professionals in Nederland.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.