Belgisch accountantsberoep dringt aan op snelle implementatie CSRD
De Belgische beroepsorganisatie van accountants, het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR), roept de Belgische regering op om met spoed werk te maken van de omzetting van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD in nationale wetgeving.
België behoort net als Nederland tot de lidstaten die de Europese richtlijn nog niet hebben omgezet in nationale wet- en regelgeving. Dat leidt tot aanzienlijke onzekerheid voor ondernemingen, gebruikers van duurzaamheidsrapporten en bedrijfsrevisoren, aldus het IBR.
De Europese Commissie heeft recent besloten een procedure te starten tegen België, Nederland en nog vijftien andere EU-lidstaten. De CSRD had op 6 juli jl. in nationale wet- en regelgeving moeten zijn omgezet, maar dat is door de zeventien landen niet gehaald. In Nederland moet de implementatiewet nog langs het parlement.
Ook België blijft dus achter ten opzichte van andere Europese lidstaten en heeft de richtlijn niet tijdig omgezet, ondanks een eerste lezing door de ministerraad en een advies van de Raad van State. Zonder een duidelijk wettelijk kader weten ondernemingen niet welke inspanningen zij moeten leveren om aan de nieuwe eisen te voldoen, benadrukt de Belgische beroepsorganisatie.
Cruciaal
"Het is van cruciaal belang dat de omzetting van de CSRD-richtlijn nu heel snel plaatsvindt, niet eind dit jaar maar nu meteen, zodat men met een gekend kader kan rapporteren over het boekjaar 2024", aldus IBR-voorzitter Patrick Van Impe. "De huidige onzekerheid belemmert niet alleen de voorbereiding van ondernemingen, maar ook de werkzaamheden van auditors die deze rapporten moeten beoordelen."
Het IBR vraagt de politieke besluitvormers om de urgentie van de kwestie te erkennen en de nodige stappen te ondernemen om de richtlijn zo snel mogelijk om te zetten in nationale wetgeving, zo stelt Van Impe. "Uitstel heeft weinig zin, want de trein van de duurzaamheidsrapportering is bij de ondernemingen al lang vertrokken."
CSRD
De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is van toepassing op alle dertig lidstaten van de EU en vereist een onafhankelijke audit in de vorm van een opdracht met beperkte zekerheid (limited assurance).
In België is in het kader van implementatie eerder een voorontwerp van wet van de federale regering goedgekeurd door de ministerraad, in het tweede kwartaal van 2024. De Gegevensbeschermingsautoriteit en de Raad van State hebben allebei eind juli jl. advies uitgebracht.
Ongeveer 150 Belgische beursgenoteerde bedrijven moeten een duurzaamheidsrapportage uitbrengen over het boekjaar 2024. Dat rapport moet tussen februari en april 2025 worden uitgebracht. Ongeveer 2.500 Belgische bedrijven zijn daarna betrokken bij de tweede golf van toepassing van de CSRD.
Gerelateerd
AFM: Accountantskantoren lopen risico's rondom integriteit, digitalisering, duurzaamheid en fraude
Integriteitsincidenten bij meerdere accountantsorganisaties, zoals examenfraude, raken aan de integriteit van accountants. Ook thema's als de krappe arbeidsmarkt,...
De reis
De invoering van de CSRD moet niet betekenen dat bedrijven te veel tijd en geld spenderen aan technische naleving en assurance. Ook accountants hebben rondom duurzaamheidsrapportages...
Philips en Schijvens Corporate Fashion winnen CSRD Awards
Tijdens de CSRD DAY 2024 in Nieuwegein zijn op 12 november voor het eerst de Nederlandse CSRD Awards toegekend aan Koninklijke Philips (categorie grootbedrijf) en...
EU Taxonomie aan de beurt
Terwijl de meeste aandacht uitgaat naar de CSRD, is een volgende lichting grote ondernemingen nu ook verplicht over 2025 te rapporteren in lijn met de EU Taxonomie-vereisten....
NBA publiceert nieuwe brochure over ESG-fraude en greenwashing
De NBA publiceert een nieuwe brochure over ESG-fraude en greenwashing. "Hoe gaan we daar als accountants mee om?", is de centrale vraag die in de publicatie wordt...