Nieuws

BDO krijgt boete van 1,3 miljoen euro voor overtreden witwasregels

BDO heeft van toezichthouder BFT een boete van 1,3 miljoen euro gekregen, voor het overtreden van de antiwitwasregels. Naar verluidt heeft een en ander te maken met ongebruikelijke transacties door de vroegere eigenaar van Vitesse. Het accountantskantoor gaat in bezwaar tegen het besluit.

Het FD meldt dat de boete betrekking heeft op werkzaamheden van BDO voor de geplaagde voetbalclub Vitesse. Een en ander zou te maken hebben met onduidelijke geldstromen rondom de Performance Management Holding van de voormalige Russische eigenaar van de club, Valeri Ojf.

Bestuursvoorzitter René Nelis van BDO bevestigt dat het kantoor een brief hierover heeft gekregen van het Bureau Financieel Toezicht (BFT). Het FD kwam met het bericht daarover naar buiten. BDO zou zich niet hebben gehouden aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft).

Oneens

BDO stelt dat het BFT in het boetebesluit "het wettelijk kader van de Wwft op diverse punten lijkt te hebben verlaten". Het accountantskantoor kan zich daarom "niet vinden in de kwalificatie die het BFT aan de vermeende overtreding heeft gegeven, noch in de daarvan afgeleide boeteoplegging", aldus Nelis.

Wat de toezichthouder bij het besluit precies fout heeft gedaan in de ogen van BDO is niet duidelijk. Het kantoor gaat verder niet inhoudelijk in op de kwestie, in het kader van de geheimhouding.

Boete

Volgens BFT-directeur Yolanda de Groot is het de hoogste boete die de toezichthouder ooit heeft uitgedeeld,. De toezichthouder stelt dat BDO een ongebruikelijke transactie, die bestond uit drie stortingen in 2019 en 2020 van in totaal 6,2 miljoen euro, had moeten melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU).

Het BFT spreekt van "onduidelijke bronnen" bij de stortingen, die bovendien "onwaarschijnlijk of onvoldoende gedocumenteerd" waren. De hoogte van de boete is volgens de toezichthouder niet alleen gebaseerd op "ernst en duur van de verwijtbaarheid", maar ook op de jaaromzet van de onder toezicht staande instelling’. De accountantspraktijk van BDO behaalde in 2022 een omzet van ruim 132 miljoen euro.

Vitesse

BDO heeft in het verleden vaker zorgen gehad rondom de controle van Vitesse. Zo meldde de Telegraaf in 2022 dat de voetbalclub geen handtekening kreeg van de accountant, omdat bedrijven met een Russische eigenaar door de inval in Oekraïne geen verklaring konden krijgen.

Eind 2023 gaf BDO opnieuw geen verklaring af aan Vitesse, wegens twijfels over de continuïteit bij de voetbalclub.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.