BDO krijgt boete van 1,3 miljoen euro voor overtreden witwasregels
BDO heeft van toezichthouder BFT een boete van 1,3 miljoen euro gekregen, voor het overtreden van de antiwitwasregels. Naar verluidt heeft een en ander te maken met ongebruikelijke transacties door de vroegere eigenaar van Vitesse. Het accountantskantoor gaat in bezwaar tegen het besluit.
Het FD meldt dat de boete betrekking heeft op werkzaamheden van BDO voor de geplaagde voetbalclub Vitesse. Een en ander zou te maken hebben met onduidelijke geldstromen rondom de Performance Management Holding van de voormalige Russische eigenaar van de club, Valeri Ojf.
Bestuursvoorzitter René Nelis van BDO bevestigt dat het kantoor een brief hierover heeft gekregen van het Bureau Financieel Toezicht (BFT). Het FD kwam met het bericht daarover naar buiten. BDO zou zich niet hebben gehouden aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft).
Oneens
BDO stelt dat het BFT in het boetebesluit "het wettelijk kader van de Wwft op diverse punten lijkt te hebben verlaten". Het accountantskantoor kan zich daarom "niet vinden in de kwalificatie die het BFT aan de vermeende overtreding heeft gegeven, noch in de daarvan afgeleide boeteoplegging", aldus Nelis.
Wat de toezichthouder bij het besluit precies fout heeft gedaan in de ogen van BDO is niet duidelijk. Het kantoor gaat verder niet inhoudelijk in op de kwestie, in het kader van de geheimhouding.
Boete
Volgens BFT-directeur Yolanda de Groot is het de hoogste boete die de toezichthouder ooit heeft uitgedeeld,. De toezichthouder stelt dat BDO een ongebruikelijke transactie, die bestond uit drie stortingen in 2019 en 2020 van in totaal 6,2 miljoen euro, had moeten melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU).
Het BFT spreekt van "onduidelijke bronnen" bij de stortingen, die bovendien "onwaarschijnlijk of onvoldoende gedocumenteerd" waren. De hoogte van de boete is volgens de toezichthouder niet alleen gebaseerd op "ernst en duur van de verwijtbaarheid", maar ook op de jaaromzet van de onder toezicht staande instelling’. De accountantspraktijk van BDO behaalde in 2022 een omzet van ruim 132 miljoen euro.
Vitesse
BDO heeft in het verleden vaker zorgen gehad rondom de controle van Vitesse. Zo meldde de Telegraaf in 2022 dat de voetbalclub geen handtekening kreeg van de accountant, omdat bedrijven met een Russische eigenaar door de inval in Oekraïne geen verklaring konden krijgen.
Eind 2023 gaf BDO opnieuw geen verklaring af aan Vitesse, wegens twijfels over de continuïteit bij de voetbalclub.
Gerelateerd
Vereniging Eigen Huis wil soepeler bankentoezicht voor VvE's
Verenigingen van Eigenaars (VvE's) ondervinden moeilijkheden bij het openen van een bankrekening. Vereniging Eigen Huis (VEH) ontving hierover klachten en wil dat...
Minister Heinen wil witwascontrole banken verbeteren
Volgens minister Eelco Heinen (Financiën) is de witwascontrole, met name door banken, "vastgelopen". Er is een "nieuwe belangenafweging" nodig om uit de impasse...
Vitesse levert financiële cijfers vlak voor deadline in bij KNVB
Voetbalclub Vitesse heeft vlak voor de deadline de benodigde financiële documenten bij de licentiecommissie van de KNVB aangeleverd. De afgelopen seizoen gedegradeerde...
Interessante visies op Wwft-meldplicht bij Accountantskamer en CBb
Recent heeft het CBb een uitspraak gedaan in een beroepsprocedure naar aanleiding van een tuchtzaak tegen een accountant bij de Accountantskamer. In dit artikel...
OM eist dertig maanden celstraf tegen verdachte van witwassen
Het Openbaar Ministerie (OM) eist dertig maanden celstraf tegen een 62-jarige man, wegens witwassen en valsheid in geschrifte. In totaal gaat het om 1,8 miljoen...