Banken behaalden volgens EY voordeel bij coronasteun voor KLM
De Nederlandse staat heeft tijdens de coronapandemie banken mogelijk een te groot voordeel gegeven tijdens de redding van KLM. Dat stellen onderzoekers van consultancybureau EY in een evaluatie van het steunpakket ter waarde van 3,4 miljard euro voor de luchtvaartmaatschappij.
Een groep banken stelde krediet beschikbaar om een bankroet te voorkomen. Maar de Staat stond garant voor zo'n groot deel daarvan dat de financiële concerns minder risico liepen dan voor de coronacrisis. Daarmee had het steunpakket volgens EY veel weg van een bail-out voor banken, oftewel bedrijven uit de problemen helpen met belastinggeld. Ook slaagde het toenmalige kabinet er nauwelijks in andere belanghebbenden, bijvoorbeeld leveranciers of aandeelhouders, mee te laten betalen aan de redding van KLM.
De groep banken stelde een kredietfaciliteit beschikbaar van 2,4 miljard euro, waar de Staat voor 90 procent garant voor stond. Zelf verstrekte de staat een achtergestelde lening van 1 miljard euro. EY rekende voor dat de banken dankzij het reddingspakket risico liepen met 240 miljoen euro aan krediet voor KLM, terwijl dat voor de coronacrisis nog 665 miljoen euro was.
Voortbestaan KLM
De Staat slaagde er wel in het belangrijkste doel te bereiken, namelijk het laten voortbestaan van KLM tijdens de crisis die het internationale vliegverkeer grotendeels platlegde. Ook wijzen EY-onderzoekers erop dat KLM alle steun veel eerder had terugbetaald dan verwacht.
Door de grote rol van de banken bij het verlenen van noodkrediet, was het voor het kabinet ook wel moeilijker om KLM te dwingen financiële voorwaarden na te leven. Zo ontbrak het de Staat aan "pressiemiddelen" zoals het direct opeisbaar maken van een lening.
Niet alle doelen van het steunpakket zijn gehaald. KLM had namelijk ook financieel sterker uit de coronapandemie moeten komen, maar de resultaten van de luchtvaartmaatschappij zijn nu niet op het niveau van voor de pandemie. Dat komt volgens EY onder andere door kostenstijgingen, oorlogen en personeelstekorten.
Bron: ANP
Gerelateerd
Staat voor de rechter om coronaschade zzp'ers in cultuursector
De Kunstenbond en de Staat staan woensdag tegenover elkaar in de rechtszaal, bij een zaak die draait om financiële schade die zzp'ers hebben geleden tijdens de coronacrisis.
Europese Commissie: landen ontdekken subsidies coronaherstelfonds
De EU-landen beginnen nu pas op grote schaal Europese subsidies aan te vragen uit het zogenoemde coronaherstelfonds. Dit was al sinds 2021 mogelijk. De tijd dringt,...
Brussel keurt miljarden coronasteun voor Air France-KLM opnieuw goed
De Europese Commissie keurt opnieuw de staatssteun ter waarde van 10,4 miljard euro voor Air France-KLM goed.
Europese Commissie ontvangt aanvraag Nederland voor eerste uitbetaling coronaherstelfonds
De Europese Commissie heeft voor de eerste keer een verzoek van Nederland ontvangen voor EU-subsidies uit het coronaherstelfonds. De EU heeft dit fonds opgericht...
VWS wil coronamiljoenen van Kroymans terug
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt dat technische groothandel Lausalec van Ferrari-dealer Frits Kroymans heeft nagelaten prijsverlagingen...