Nieuws

Anderhalf miljoen euro witgewassen via zorgfraude

Een 41-jarige vrouw uit Den Haag wordt verdacht van het witwassen van ruim 1,5 miljoen euro, door het plegen van zorgfraude in de thuiszorg en wijkverpleging. Het Openbaar Ministerie (OM) eist voor de rechtbank Amsterdam 22 maanden gevangenisstraf tegen de vrouw.

In de periode oktober 2016 tot en met augustus 2018 zou de vrouw bijna een dubbel aantal uren meer aan verleende zorg gedeclareerd hebben bij zorgverzekeraars, dan daadwerkelijk verleend werd. Het OM acht bewezen dat die gelden zijn witgewassen, door onder andere grote contante geldbedragen op te nemen en te investeren in vastgoed.

Verdachte transacties

Eind 2018 meldde de FIU (Financial Intelligence Unit) een twintigtal verdachte transacties, die te relateren waren aan onder andere de 41-jarige verdachte en haar eenmanszaak in de zorg. Zo waren er grote contante geldopnames te zien, overboekingen naar een restaurant en verstrekking van een lening van bijna een ton.

In een periode van circa 3,5 jaar ontving de eenmanszaak in totaal circa 4,2 miljoen euro aan zorggelden van zorgverzekeraars voor gedeclareerde thuiszorg. Uit onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) bleek dat er ruim 40.000 uur méér aan uren zorg gedeclareerd werd, dan binnen het bedrijf beschikbaar was qua capaciteit. Dat resulteerde in een bedrag van ruim 1,5 miljoen euro aan onverklaarbare omzet.

Waar bij andere thuiszorgbedrijven ongeveer 70 procent van de omzet aan loonkosten uitgegeven wordt, was dat bij dit bedrijf maar rond de 30 procent, zo stelt het OM. Het bedrag van 1,5 miljoen euro werd vervolgens contant opgenomen, gebruikt voor diverse leningen aan andere bedrijven en investeringen in vastgoed en restaurants.

Misbruik

Volgens de officier heeft de verdachte "grootschalig en op structurele wijze" zorg, die niet geleverd is, gedeclareerd bij zorgverzekeraars en daarmee "op grove wijze misbruik gemaakt van de regelgeving omtrent het declareren van zorggelden".

Die regelgeving is ruim ingericht zodat mensen die zorg nodig hebben, laagdrempelig een financiële tegemoetkoming kunnen krijgen. Het OM vindt het "zeer kwalijk dat verdachte zo omgaat met gemeenschapsgeld dat is bedoeld voor mensen die zorg behoeven".

Het OM eist 22 maanden gevangenisstraf tegen de vrouw. Ook is een ontnemingszaak gestart om het onterecht verdiende geld af te pakken. De rechtbank doet uitspraak op 5 november.

Bron: OM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.