Nieuws

Amerikaanse EY-partners moeten salaris inleveren na mislukte splitsing

De Amerikaanse tak van EY gaat een deel van de beloning van de partners over dit jaar inhouden. Dat heeft zowel te maken met een minder financieel jaar, als met de rol van Amerikaanse bestuurders bij het mislukken van de eerdere poging om EY te splitsen.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times. De leiding van de Amerikaanse tak van EY blies vorig jaar, onder leiding van managing partner Julie Boland, het plan om EY wereldwijd te splitsen af. Inmiddels waren aan de voorbereiding van de splitsing al honderden miljoenen dollars uitgegeven binnen het 'Project Everest', aldus de FT.

Boland zou in een recente webcast tegenover de vierduizend Amerikaanse partners van EY hebben erkend dat er zaken niet goed zijn gegaan en dat een intern onderzoek stof tot nadenken heeft opgeleverd.

Daarbij ging het over verwachtingen rondom de verantwoordelijkheid van het management en de communicatie rondom beslissingen. De top van de Amerikaanse EY-organisatie blokkeerde in april vorig jaar de verdere uitwerking van het splitsingsplan, waarop de wereldwijde leiding van EY de stekker uit Project Everest trok.

Mindere scores

Tegenover de Financial Times stelde een Amerikaanse partner dat de leiding van de US-firm niet voldoende verantwoordelijk wordt gehouden voor het mislukken van Everest. Minder goede scores bij kwaliteitstoetsingen door de Amerikaanse toezichthouder PCAOB, een noodzakelijke herziening van interne processen en een dalend aandeel in de Amerikaanse auditmarkt helpen ook niet, zo wordt gesteld.

De wereldwijde resultaten van EY moeten nog worden gepubliceerd en normaal gesproken is de VS daarbij goed voor zo'n veertig procent van het totaal aan omzet. Insiders verwachten dat vertraging in de adviespraktijk de cijfers mogelijk nadelig zal beïnvloeden.

De Amerikaanse partners zouden de afgelopen weken al zijn voorbereid op mindere groei van hun beloning. Van hun partnervergoeding zou bovendien zo’n twee procent worden achtergehouden, om de cashflow van de organisatie in de greep te houden.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.