Nieuws

AI speelt steeds grotere rol bij fraude

Cybercriminelen zetten steeds vaker kunstmatige intelligentie in om complexe fraudepogingen uit te voeren. AI-gedreven fraude is inmiddels goed voor ruim veertig procent van alle gedetecteerde fraudepogingen in de financiële en betalingssector. Dit stelt nieuwe eisen aan cybersecurity in de financiële sector.

Een en ander blijkt uit het rapport Battle Against AI-Driven Identity Fraud 2024 van digitaal identiteitsbedrijf Signicat. Volgens het rapport is bijna dertig procent van de AI-gedreven fraudepogingen succesvol.  

Volgens Signicat is sprake van een "snel escalerende dreiging die uitgaat van door AI verbeterde fraudetactieken, waaronder het gebruik van deepfakes, synthetische identiteiten en geavanceerde phishing-campagnes". Zulke geavanceerde technieken stellen fraudeurs in staat om "op een ongekende schaal en met een ongekend niveau van verfijning" te opereren, aldus het rapport.

Veel meer fraudepogingen

42,5 procent van de gedetecteerde fraudepogingen worden inmiddels door AI aangedreven. De financiële sector heeft daarnaast de afgelopen drie jaar een stijging van tachtig procent in het aantal fraudepogingen gezien, mede door toegenomen gebruik van AI door fraudeurs. Toch heeft minder dan een kwart (22 procent) van de financiële instellingen actie ondernomen om passende fraudepreventiemaatregelen door te voeren.

Het rapport adviseert bedrijven om AI-gebaseerde detectiesystemen te implementeren, hun cybersecurity te versterken en meer samenwerking binnen de sector te bevorderen, om voor te blijven op nieuwe fraudetechnieken. Ook wordt het belang onderstreept van het opleiden van werknemers en het informeren van klanten, over nieuwe bedreigingen die AI met zich meebrengt rondom cybercriminaliteit.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.