Nieuws

Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter

De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. Vier agentschappen krijgen een gele kaart van de ERK.

De procedures voor de gunning en uitvoering van contracten moeten worden verbeterd, oordeelt de controleur van bestedingen van EU-geld. Dat geldt ook voor de twee in Nederland gevestigde agentschappen Europol en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Bij deze twee agentschappen zijn bij de jaarlijkse controle door de Europese Rekenkamer geen grote onregelmatigheden geconstateerd.

"Het financieel beheer van de EU-agentschappen is over het algemeen goed", zegt Rekenkamerlid François-Roger Cazala. De inkoop en aanbesteding moet echter beter, "zodat de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding kan worden verkregen".

Geen goedkeurende verklaring

Vier agentschappen hebben geen goedkeurende verklaring gekregen. Het gaat om het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT), de Europese Arbeidsautoriteit (ELA), het Agentschap van de Europese Unie voor cyberbeveiliging (ENISA) en het Agentschap van de Europese Unie voor het operationeel beheer van grootschalige IT-systemen op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht (eu-LISA).

Voor het EIT was de reden voor het oordeel met beperking het geschatte foutenpercentage in de door dit instituut beheerde subsidies. De overige drie agentschappen kregen een oordeel met beperking, omdat de auditors van de Rekenkamer onregelmatigheden aantroffen in aanbestedingsprocedures of in de uitvoering van contracten. Deze agentschappen moeten bijzondere aandacht besteden aan de regels van het Financieel Reglement.

Beheers- en controlesystemen

De auditors vestigen ook de aandacht op procedurele tekortkomingen in de beheers- en controlesystemen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om onvoldoende adequate controles voordat verrichtingen worden goedgekeurd, tekortkomingen in de delegatie van bevoegdheden of in de scheiding van functies. Sommige agentschappen moeten bovendien de wettelijke betalingstermijnen beter in acht nemen.

Bij de EU-agentschappen werken meer dan 16.000 mensen. De meeste agentschappen worden bijna helemaal vanuit de EU-begroting gefinancierd.

Bron: ANP/ERK

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.