Kennisinstituut EIB voorspelt krimp van 12.000 banen in bouwsector
De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg.
De sector is volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) goed voor ruwweg een half miljoen voltijdsbanen. Het precieze cijfer kan van jaar tot jaar verschillen. Zo kwamen er in 2023 nog 9.000 banen bij.
Na enkele jaren van hoge groei nam de Nederlandse bouwproductie het afgelopen jaar nog met 1,5 procent toe. Maar dit jaar zijn de vooruitzichten duidelijk somberder. Verwacht wordt dat de totale bouwproductie in 2024 met 3,5 procent afneemt.
Bij de nieuwbouw van woningen loopt de productie waarschijnlijk met 11 procent terug. De utiliteitsnieuwbouw, oftewel de bouw van gebouwen die geen woonbestemming hebben, doet het met een krimp van 10 procent nauwelijks beter.
Gesteggel
Bekend is dat er in Nederland al jaren minder woningen worden gebouwd dan de regering beoogt. Het streven is om er jaarlijks honderdduizend huizen bij te krijgen, maar dat lukt niet. Een groot probleem betreft de vergunningen voor bouwlocaties. "Gemeenten en provincies steggelen soms al jaren over het aanwijzen van locaties", zei voorzitter Arno Visser van brancheorganisatie Bouwend Nederland vorige maand in gesprek met het ANP.
ING voorspelde eerder ook al een flinke krimp voor de bouwsector. Volgens economen van de bank staat de bouw onder druk door de hogere rente, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.
Het EIB denkt dat volgend jaar een overgangsjaar wordt, waarin de bouw van nieuwbouwwoningen weer zal aantrekken. De utiliteitsnieuwbouw blijft dan nog dalen. Over de gehele linie neemt de totale bouwproductie in 2025 naar verwachting met 1 procent toe, maar de daling van de werkgelegenheid zet volgens het EIB nog even door.
Honderdduizend woningen niet haalbaar
Op de middellange termijn lijken de vooruitzichten beter, al lijkt de doelstelling van honderdduizend nieuwe woningen per jaar ook dan niet haalbaar. Maar de totale bouwproductie zou dan met gemiddeld 2,5 procent moeten toenemen en de werkgelegenheid trekt dan ook weer aan.
Schattingen
Het EIB benadrukt dat het gaat om schattingen. Grote economische ontwikkelingen en bijvoorbeeld het verloop van de oorlog in Oekraïne en de daarmee verbonden internationale spanningen kunnen grote invloed hebben op de bouw. Ook is onzeker hoe de inflatie zich ontwikkelt en hoe dit via de rentes doorwerkt in de investeringen in de bouw.
Vakbonden
Vakbonden FNV en CNV zijn niet verrast door de aangekondigde banenkrimp in de bouwsector. Een optelsom van problemen leidt ertoe dat de productie van nieuwbouwwoningen al langere tijd achterloopt bij de ambities van het kabinet.
"Woningbouw levert van de takken in de bouw de meeste werkgelegenheid op. Als daar een kink in de kabel komt, gaat dat meteen arbeidsplaatsen kosten", legt FNV-bestuurder Hans Crombeen uit.
Bron: ANP
Gerelateerd
ABN Amro: bouwsector krimpt in 2024 maar herstelt komende twee jaar
De bouwsector zal dit jaar voor het tweede jaar op rij krimpen, maar groeit in 2025 weer en in 2026 nog harder.
Nederland ontsnapt aan faillissementsgolf in bouwsector
Faillissementen in de bouw laten dit jaar in de hele eurozone scherpe stijgingen zien. In de Nederlandse bouw blijft het aantal bankroeten echter relatief beperkt,...
Eerste bouwkundig inspecteurs gecertificeerd voor deskundigenonderzoeken
Het Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs (NRBI) heeft de eerste registerbouwkundig inspecteurs gecertificeerd. Doel is een onafhankelijk expertiseregister...
KPMG: 'Uitdagingen groeien in vastgoedsector'
De bouw- en vastgoedontwikkelingsmarkt heeft de afgelopen jaren de winsten zien stijgen, maar kampt tegelijkertijd met aanzienlijke uitdagingen die het behoud van...