Nieuws

Inflatie in 2023 gedaald naar 3,8 procent, de helft van 2022

De kosten van het dagelijks leven zijn in Nederland afgelopen jaar minder snel gestegen dan het jaar ervoor. De inflatie kwam in 2023 volgens een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit op 3,8 procent, tegenover zo'n tien procent bij deze schatting een jaar geleden.

Met name door het goedkoper worden van energie is het leven het afgelopen jaar minder snel duurder geworden, nadat vooral gas in het najaar van 2022 een recordprijs had bereikt door de oorlog in Oekraïne.

Ook zonder de invloed van energie mee te nemen in de kosten van levensonderhoud, zijn de prijzen sinds april steeds minder hard aan het stijgen. In december bedroeg deze inflatie nog 3,4 procent, tegenover 4,2 procent een maand eerder en 8,1 procent bij de piek in februari en maart, aldus het CBS.

In december kwam de inflatie inclusief de energierekening uit op 1,2 procent vergeleken met dezelfde maand in 2022, terwijl deze prijsstijging in november nog 1,6 procent was. Van november tot en met december bleven de prijzen ongeveer gelijk. Energie en brandstoffen waren in december samen gemiddeld bijna een kwart goedkoper dan een jaar eerder.

Boodschappen duur

Tegelijk waren de kostenstijgingen van met name boodschappen in 2023 historisch gezien bijzonder hoog. De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak gingen in december het hardst omhoog, met ruim vijf procent. In november was deze stijging nog ruim zeven procent. Diensten waren zo'n vier procent duurder dan een jaar eerder.

Centrale banken proberen met het verhogen van de rente de inflatie terug te brengen tot onder de twee procent. De verwachting is dat dit in Nederland eind dit jaar lukt. Inmiddels zijn de lonen ook hard gestegen, maar nog niet in hetzelfde tempo als de inflatie. Daardoor is de koopkracht er de afgelopen twee jaar gemiddeld flink op achteruitgegaan.

Inflatie eurozone neemt toe

In tegenstelling tot de Nederlandse inflatie is de inflatie in de eurozone in december opgelopen tot 2,9 procent op jaarbasis, van 2,4 procent in november. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming.

De inflatie in de eurozone nam eerder nog flink af na een recordreeks van renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB). Op het hoogtepunt een jaar geleden bedroeg de gemiddelde prijsstijging nog bijna 11 procent. Door de leenkosten te verhogen, hoopt de ECB de inflatie terug te dringen tot de doelstelling van 2 procent.

Voor Nederland kwam de inflatie volgens Eurostat in december uit op 1 procent, net iets onder de raming van het CBS.

Het CBS komt binnenkort met de reguliere cijfers van de consumentenprijsindex over december en heel 2023.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.