ECB kritisch over klimaatbeleid grote Europese banken
De meeste grote banken in Europa slagen er niet in om voldoende te vergroenen. Hierdoor dreigen voor hen grotere financiële risico's. Ook komt hun reputatie hierdoor mogelijk in het geding en de banken dreigen te maken te krijgen met bijvoorbeeld rechtszaken.
"Uit onze analyse bij 95 banken die 75 procent van de leningen in het eurogebied dekken, blijkt dat de kredietportefeuilles van banken momenteel substantieel niet in overeenstemming zijn met de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs", stelt het Nederlandse directielid bij de Europese Centrale Bank (ECB) Frank Elderson in een blog. Volgens hem leidt dit tot verhoogde risico's bij ongeveer 90 procent van deze banken.
De ECB wil al jaren dat banken klimaatoverwegingen meenemen bij het verstrekken van leningen en bij het inschatten van financiële risico's. Wanneer ze bijvoorbeeld massaal blijven investeren in de fossiele industrie zonder te letten op de overgang naar wind- en zonne-energie, zou dit voor financiële verliezen kunnen zorgen.
Blijven aandringen
In totaal zouden de banken nog zo'n 189 miljard euro hebben uitstaan bij bedrijven die zich bezighouden met bijvoorbeeld olie, gas, steenkool en de auto- en staalindustrie. Dat komt neer op 5 procent van hun kredietverlening. "Het is niet aan ons als toezichthouders om banken te vertellen aan wie ze wel of niet moeten lenen", aldus Elderson. "We zullen er echter op blijven aandringen dat banken de risico's goed inschatten."
Elderson wijst er ook op dat het handelen van de banken vaak afwijkt van wat ze zelf in hun eigen communicatie beweren. "70 procent van deze banken kan te maken krijgen met grotere risico's op rechtszaken, omdat ze zich publiekelijk hebben verbonden aan het Klimaatakkoord van Parijs, maar hun kredietportefeuille daarop nog steeds niet meetbaar is afgestemd."
Reëel risico
Dat dit laatste een reëel risico is, laat de recent aangekondigde rechtszaak tegen ING zien. Milieudefensie, dat eerder succes behaalde in een klimaatzaak tegen Shell, wil via de rechter afdwingen dat de grootste bank van Nederland de samenwerking stopt met vervuilende bedrijven.
Samen optrekken
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) reageerde daarop met de opmerking dat banken en milieuorganisaties beter samen kunnen optrekken dan elkaar voor de rechter bestrijden. Volgens de koepelorganisatie hebben banken in Nederland zich al toegelegd op het halen van klimaatdoelen. ING benadrukte te blijven geloven in de eigen klimaataanpak.
Bron: ANP
Gerelateerd
Bedrijven willen dat Wopke Hoekstra groene vraag op gang helpt
Eurocommissaris Wopke Hoekstra moet bedrijven verplichten of in ieder geval stimuleren groene producten te kopen. Dat bepleit een brede coalitie van bedrijven en...
Vitamine A: Barbara Baarsma over duurzaamheid en accountants
In de 56ste editie van Vitamine A, de podcast voor accountants, spreekt host Sven Budding met PwC-hoofdeconoom Barbara Baarsma over duurzaamheid en de bijdrage daaraan...
Werknemers willen dat werkgever actief bijdraagt aan duurzaamheid
Een ruime meerderheid (67 procent) van de beroepsbevolking vindt het belangrijk dat de organisatie waarvoor zij werken een actieve bijdrage levert aan duurzaamheid....
PBL: afname uitstoot industrie minder sterk dan twee jaar geleden
De verduurzamingsplannen van de Nederlandse industrie leiden tot een kleinere afname van broeikasgassen in vergelijking met twee jaar geleden.
Rekenkamer: Ambitie Rijk voor energiebesparing wordt waarschijnlijk niet gehaald
Het is onwaarschijnlijk dat het Rijk zijn doelen voor energiebesparing in het bedrijfsleven en bij instellingen heeft gehaald. Lokale overheden controleren veel...