ASML voorzichtig over 2024, ondanks 30 procent omzetstijging vorig jaar
Chipmachinefabrikant ASML zette in 2023 een omzet in de boeken van 27,6 miljard euro, wat een stijging van 30 procent betekent in vergelijking met een jaar eerder. Het bedrijf uit Veldhoven houdt vast aan zijn naar eigen zeggen conservatieve verwachting dat dit jaar een vergelijkbare omzet wordt gedraaid.
ASML zegt dat 2023 een sterk jaar was, maar dat de chipindustrie nog steeds door het dieptepunt van de cyclus heen aan het werken is. Volgens het bedrijf blijven klanten nog wat onzeker over de mate van herstel van de chipmarkt dit jaar, maar zijn er wel positieve signalen te zien.
De orderontvangst in het vierde kwartaal was sterk, wat volgens ASML duidelijk steun biedt aan toekomstige vraag. Het orderboek staat nu op 39 miljard euro.
Grote chipbedrijven investeren in chips voor gebruik op het gebied van AI, wat gunstig is voor toeleveranciers zoals ASML. Daar staat tegenover dat er een zwakkere vraag is naar chips voor bijvoorbeeld smartphones.
Belangrijk jaar
In een toelichting stelt ASML-topman en registeraccountant Peter Wennink dat 2024 ook een belangrijk jaar wordt om het concern voor te bereiden op forse groei in 2025. Cfo Roger Dassen, ook RA, sluit niet uit dat die groei dit jaar al begint.
Wennink toont zich wel bezorgd over het Nederlandse investeringsklimaat en hint op mogelijke uitbreiding van ASML buiten Nederland. De ceo gaat in april met pensioen en zal dan worden opgevolgd door chief business officer Christophe Fouquet.
De nettowinst van het techbedrijf van Europa kwam uit op 7,8 miljard euro, tegen 5,6 miljard euro een jaar eerder. De brutowinstmarge lag op 51,3 procent, wat iets hoger is dan een jaar eerder.
Exportbeperkingen
De onderneming heeft wel te maken met exportbeperkingen naar de Chinese markt door de Verenigde Staten. Washington wil dat er geen geavanceerde chiptechnologie naar China wordt geëxporteerd om te voorkomen dat de Chinezen die technologie kunnen gebruiken voor militaire doeleinden.
Ook de Nederlandse overheid heeft nieuwe beperkingen ingesteld. Zo mag ASML meerdere van zijn geavanceerde machines inmiddels niet meer leveren aan Chinese bedrijven.
Bron: ANP
Gerelateerd
Kabinet steekt tachtig miljoen in talent voor microchipsector
Verspreid over het land gaan mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten aan de slag om meer technici op te leiden voor de microchipsector. Het kabinet investeert...
ASML schat omzet wereldwijde chipindustrie in 2030 op 1 biljoen
Chipmachinefabrikant ASML verwacht dat de omzet in de wereldwijde chipindustrie in 2030 zal groeien naar meer dan 1 biljoen dollar, omgerekend bijna 950 miljard...
Bedrijven investeerden in augustus fors minder
De investeringen van bedrijven zijn in augustus opnieuw gekrompen. Ondernemingen investeerden in die maand 4,9 procent minder in vergelijking met dezelfde maand...
KPMG: dip in durfkapitaalinvesteringen, maar hoop op herstel
Het afgelopen kwartaal daalde het aantal durfkapitaalinvesteringen wereldwijd. Europa zag zelfs het laagste aantal deals sinds het tweede kwartaal in 2020. Toch...
Opnieuw flinke krimp bedrijfsinvesteringen
De investeringen van bedrijven zijn in juni opnieuw flink gekrompen. Ondernemingen investeerden in juni 10,3 procent minder in vergelijking met dezelfde maand een...