Saneringsbeleid coronaschulden versoepeld tot april 2024
Om de kans te vergroten dat levensvatbare ondernemingen kunnen blijven bestaan, heeft de Belastingdienst sinds augustus 2022 het saneringsbeleid voor coronaschulden tijdelijk versoepeld. Die tijdelijke regeling zou op 1 oktober aflopen, maar is inmiddels verlengd tot 1 april 2024.
Dat blijkt uit de uitgebreide brief van staatssecretaris Marnix van Rij van Financiƫn aan de Tweede Kamer, over de stand van zaken met betrekking tot de coronabetalingsregelingen.
Ondernemers weten dat de Belastingdienst vanaf september 2023 tot invordering overgaat, aldus Van Rij. De verlenging biedt ondernemers de mogelijkheid om nog tijdig tot een akkoord te komen met hun schuldeisers.
Saneringsverzoeken moeten voor 1 april 2024 bij de Belastingdienst worden ingediend en zullen dan "met een welwillende blik worden beoordeeld". Daarmee neemt de slagingskans van saneringsakkoorden toe. Doel is in de kern levensvatbare ondernemingen een betere kans te geven om te blijven bestaan.
Zelfde percentage
De Belastingdienst neemt daarom in minnelijke saneringsakkoorden genoegen met hetzelfde uitkeringspercentage als aan concurrente crediteuren wordt aangeboden. Dat maakt het voor andere schuldeisers aantrekkelijker om aan een saneringsakkoord deel te nemen; die ontvangen dan een hoger bedrag dan voorheen.
Sinds de start van de tijdelijke versoepeling van het saneringsbeleid op 1 augustus 2022, zijn zo'n drieduizend saneringsverzoeken verwerkt, zo schrijft de staatssecretaris.
Brief Staatssecretaris van Financiƫn aan de Tweede Kamer, d.d. 31 augustus 2023
Gerelateerd
Staat voor de rechter om coronaschade zzp'ers in cultuursector
De Kunstenbond en de Staat staan woensdag tegenover elkaar in de rechtszaal, bij een zaak die draait om financiële schade die zzp'ers hebben geleden tijdens de coronacrisis.
Coronasteun heeft duizenden faillissementen voorkomen
De coronasteunmaatregelen hebben in de afgelopen vier jaar zo'n 12.500 faillissementen voorkomen. Het terugbetalen van belastingschulden veroorzaakt de komende jaren...
Wat mag Nederland van zijn accountant verwachten bij de coronaschulden-problematiek?
Meer dan tachtigduizend ondernemers zijn niet in staat om hun coronagerelateerde schulden bij de Belastingdienst, het UWV en de RVO op tijd af te lossen. Ook is...
Rekenkamer: Belastingdienst heeft te weinig capaciteit voor innen van alle coronaschulden
De Belastingdienst heeft veel te weinig personeel om alle in de coronajaren ontstane belastingschulden te innen bij ondernemers. Na het sturen van een aanmaning...
Zestigduizend ondernemers met corona-betaalachterstanden bij fiscus
Een "grote groep" van zestigduizend ondernemers met een belastingschuld uit de coronacrisis heeft betaalachterstanden bij de Belastingdienst.