Percentage vrouwen in bestuurskamer stagneert, minister 'bezorgd'
Het aantal vrouwelijke bestuurders bij beursfondsen blijft steken op circa vijftien procent. Mannen blijven dominant in de bestuurskamers van beursgenoteerde bedrijven. Bij de rvc's gaat het beter. Dat blijkt uit de Female Board Index 2023.
Het percentage vrouwelijke bestuurders blijft de afgelopen twee jaar vrijwel gelijk, aldus hoogleraar Mijntje Lückerath (TIAS School for Business and Society, Tilburg University) in een toelichting in NRC. "Van de dertig nieuwe functies binnen de raad van bestuur, waar de échte beslissingen worden genomen, gingen er vier naar een vrouw", zo schrijft de krant.
Ondertussen stapten drie vrouwelijke bestuurders na één termijn weer op, zo blijkt uit de inventarisatie over het afgelopen jaar (peildatum 31 augustus). Nog altijd hebben liefst 61 van de 88 beursgenoteerde bedrijven geen vrouw in hun raad van bestuur.
Rvc
Bij de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven is het beter gesteld met de diversiteit. Het aandeel vrouwen steeg daar dit jaar van 38 naar 39 procent. Voor rvc's geldt de wettelijke verplichting dat ze voor ten minste een derde uit vrouwen moeten bestaan.
Gehoopt werd dat met de stijging van het aandeel vrouwen in rvc's ook het percentage vrouwelijke bestuurders zou groeien. Maar dat effect blijft volgens Lückerath uit. "De aandacht voor de gelijkheidskwestie is helemaal verslapt", stelt zij in NRC.
Minister verontrust
Demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie) maakt zich zorgen over het niet langer toenemende aantal vrouwen in de top van grote bedrijven. "61 ondernemingen hebben zelfs géén vrouw in de rvb, terwijl er bij deze ondernemingen dit jaar wel 14 nieuwe (mannelijke) bestuurders werden benoemd."
De D66'er roept ondernemingen op om ambitieuzer te zijn met het aanstellen van vrouwen en zegt dat een volgend kabinet mogelijk met een wet moet komen. Hij noemt de stagnatie van het aandeel vrouwelijke bestuurders "verontrustend" en roept grote bedrijven "met klem" op om "ambitieuze streefcijfers" op te stellen voor de raden van bestuur, inclusief een plan van aanpak.
Dijkgraaf ziet dat de raden van commissarissen wel al profiteren van nieuwe wetgeving. "Dat het percentage vrouwelijke commissarissen stabiel ruim boven het gewenste minimum van 33 procent ligt, is positief en een eerste indicatie van de werking van de topvrouwenwet."
Gerelateerd

Vitamine A: Diversiteit, inclusie en het DNA van Deloitte
In de nieuwste aflevering van Vitamine A gaat host Sven Budding in gesprek met Mariëtte Los, chief human resources officer (CHRO) bij Deloitte Nederland. Zij is...

Is de emancipatie nu 'af'?
Marjan Heemskerk vraagt zich af of Internationale Vrouwendag nog steeds nodig is.

Strijdbare stemming op Internationale Vrouwendag NBA: 'Choose your battles'
De wereld heeft behoefte aan change agents. Vrouwen, maar ook mannen, die als rolmodel kunnen fungeren en anderen inspireren om inclusie en diversiteit verder te...

Meer bedrijven geven openheid over man-vrouwverhouding in top
Ruim vierduizend Nederlandse bedrijven hebben afgelopen jaar gerapporteerd over de man-vrouwverhouding in de top en subtop van hun bedrijf. Dat zijn er ruim duizend...

Loonkloof in mkb neemt af, inkomen van mannen nog wel hoger
Het modale salaris van mannen bedroeg in januari 2025 € 3.736,52 per maand. Bij vrouwen ligt dit op € 3.433,48 per maand, een verschil van 8,1 procent. Begin 2024...