Penningmeester ziekenhuisstichting verdacht van verduistering
Een stichting die het Bravis Ziekenhuis in Noord-Brabant ondersteunt, is mogelijk tienduizenden euro's kwijt door toedoen van haar eigen penningmeester.
De Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis heeft aangifte gedaan tegen de man. Volgens de stichting is tussen juni 2021 en juni 2023 een bedrag van 84.050 euro achterovergedrukt.
De verduistering vond plaats tussen juni 2021 en juni 2023. De zaak kwam aan het licht toen de Rabobank constateerde dat er opvallend veel contant geld werd opgenomen vanaf de rekening van de stichting. De penningmeester is meteen uit het bestuur gezet.
De stichting is een civiele procedure gestart en heeft beslag laten leggen op zijn spullen, om ervoor te zorgen dat het geld terugkomt. Ook zijn maatregelen getroffen om herhaling in de toekomst te voorkomen, zoals invoering van het 'vierogen-principe'. Opdrachten aan de bank moeten voortaan altijd door twee bestuursleden ondertekend worden.
Veel geld
Bestuursvoorzitter Piet van den Kieboom van de stichting is ontdaan door de kwestie. "Het gaat om veel geld. Geld dat we hadden willen besteden om de zorg voor de patiënten in het Bravis ziekenhuis aangenamer te laten verlopen."
Ook het ziekenhuis is geschrokken, maar blijft samenwerken met de stichting: "Wij blijven achter de bedoeling van de stichting staan. Deze actie van één persoon doet daar niets aan af."
De vriendenstichting helpt het ziekenhuis met projecten die het verblijf van patiënten prettiger moeten maken, maar die niet onder de zorg zelf vallen. Het bestuur van de stichting telt leden vanuit het ziekenhuis en externe, onafhankelijke bestuursleden. Het Bravis Ziekenhuis heeft hoofdlocaties in Roosendaal en Bergen op Zoom.
Bron: ANP
Gerelateerd
Ruim honderd miljoen euro schade door onlinefraude in 2023
De politie kreeg vorig jaar zeventigduizend meldingen en aangiften van onlinefraude. De totale financiële schade bedroeg ruim honderd miljoen euro.
Boeiende première tijdens tiende editie Fraude Film Festival
Tijdens de tiende editie van het jaarlijkse Fraude Film Festival, op 7 en 8 november in het Amsterdamse theater Tuschinksi, ging de Anti-Fraude Award naar een professionele...
BNR: financieel ploeterende ziekenhuizen zien kansen in beleggen
Ziekenhuizen stoppen steeds meer geld in aandelen en obligaties. Sinds 2019 is de totale waarde van hun beleggingen met ruim vijftig procent toegenomen.
'Nederland kan leren van schikkingspraktijken in de VS'
In Nederland worden fraudezaken bij bedrijven vaak afgehandeld met boetes. In de Verenigde Staten gaat dat anders: daar gaan schikkingen regelmatig gepaard met extra...
Fraudezaak treft voetbal, vliegmaatschappijen en nu ook ING
Het frauderende investeringsbedrijf 777 Partners veroorzaakt een golf van verwoesting in de financiële wereld, bij professionele voetbalclubs en in de luchtvaart....