Onlinebank Revolut voor miljoenen bestolen na interne fout
Fintechbedrijf Revolut heeft twintig miljoen dollar verloren, doordat criminelen konden profiteren van een interne fout. Bij bepaalde problemen met het verwerken van betalingen zou de onlinebank niet het geld van klanten hebben teruggegeven, maar zijn eigen geld.
Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Het probleem kwam volgens drie bronnen met kennis van de zaak sinds 2021 sporadisch voor en had zijn oorsprong in verschillen tussen betaalsystemen in Europa en de Verenigde Staten.
Een jaar later kwamen criminele organisaties de technische fout op het spoor. Zij zetten mensen er vervolgens toe aan dure aankopen te doen via Revolut, die zouden worden afgekeurd. De 'teruggave' werd vervolgens via geldautomaten geïnd.
Revolut kwam de massafraude op het spoor nadat een partnerbank in de Verenigde Staten had gewaarschuwd dat het Britse bedrijf minder geld in kas had dan verwacht, zeggen de ingewijden tegen de FT. De Amerikaanse dochteronderneming van Revolut vroeg vervolgens om extra kasmiddelen, waarna het moederbedrijf de problemen in het voorjaar van 2022 oploste.
Onder druk
De bank, die ook in Nederland probeert te groeien met de belofte van één app voor alle geldzaken, wilde tegenover de Financial Times niet inhoudelijk ingaan op de zaak. Het bedrijf zou 23 miljoen dollar hebben teruggevorderd van criminelen, maar verloor per saldo twintig miljoen dollar door het probleem.
Volgens de zakenkrant voert de kwestie de druk op bij Revolut. Het fintechbedrijf zag recent een aantal senior medewerkers vertrekken en is nog altijd in afwachting van een bankvergunning in het Verenigd Koninkrijk.
Ook maakte controlerend accountant BDO kritische kanttekeningen bij de inkomsten van Revolut, omdat voldoende controle-informatie ontbrak om die te staven.
Bron: ANP/FT
Gerelateerd

Dienst gevangenissen doet aangifte van diefstal van 120.000 euro
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft aangifte gedaan van "het wederrechtelijk onttrekken" van middelen bij het gevangeniswezen. Het gaat om een bedrag van...

Haagse ambtenaar verdacht van achteroverdrukken duizenden euro's
Een medewerker van de gemeente Den Haag heeft mogelijk duizenden euro's verduisterd. Het geld kwam van budgetrekeningen van mensen in de schuldhulpverlening. Vaak...

Vrijspraak voor voormalige bestuurders bank Monte dei Paschi
Twee voormalige topbestuurders van de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena zijn door de hoogste rechtbank definitief vrijgesproken van fraude.

Banken willen inzage in telefoongegevens tijdens overboekingen
Banken willen bij telecomaanbieders kunnen checken of iemand telefonisch in gesprek is tijdens het overboeken van geld. Dat moeten klanten beter beschermen tegen...

OM eist celstraffen voor btw-fraude met valse facturenfabriek
Het Openbaar Ministerie (OM) eist voor de rechtbank Amsterdam gevangenisstraffen tegen een 68-jarige man en een 72-jarige vrouw. De man wordt verdacht van het opmaken...