Nieuws

Forse toename aantal faillissementen in eerste helft 2023

Het aantal faillissementen is in de eerste helft van 2023 flink gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral in de horeca, de detailhandel en de industrie gingen meer bedrijven bankroet.

Dat stelt website Faillissementsdossier.nl. In totaal gingen in de eerste zes maanden van dit jaar 1.636 bedrijven en instellingen failliet, tegen 1.006 in het eerste semester vorig jaar. Dat is een toename met ruim zestig procent. In juni was zelfs bijna sprake van een verdubbeling van het aantal faillissementen tot 308.

De toename houdt onder meer verband met de inflatie. Bedrijven zijn flink meer geld kwijt aan bijvoorbeeld energie, lonen en inkoop, aldus Faillissementsdossier.nl. Veel ondernemers zeggen de hogere uitgaven niet of niet helemaal in hun prijzen te kunnen verwerken. Zij vrezen minder te verkopen als ze dat wel zouden doen.

Coronaschulden

Verder kampen veel ondernemers nog met hoge corona- en belastingschulden, die sinds 1 oktober 2022 moeten worden terugbetaald. Voor veel van deze bedrijven betekende coronasteun uitstel van executie, meent bedrijfseconoom en faillissementsexpert Robert Jan Blom op de site. "Je hebt het dan over bedrijven die anders ook failliet waren gegaan omdat ze gewoon slecht draaiden. De steun bood hen een vangnet. Nu moeten ze alsnog terugbetalen en dat komt extra hard aan."

Het aantal faillissementen in Nederland zit al sinds het laatste kwartaal van 2022 in de lift, na een substantiële daling in 2020 en 2021 dankzij de coronasteun. Na de beëindiging daarvan bleef het aantal bedrijven dat bankroet ging in eerste instantie laag.

Uiteindelijk steeg het aantal faillissementen in heel 2022 met 14 procent tot 2.273. Dit aantal is overigens nog steeds laag, aldus de vaksite. In 2019, het laatste jaar voor de start van de pandemie, gingen in Nederland 4.263 bedrijven bankroet.

Sectoren

Vooral in de horeca, de industrie en de detailhandel gingen in het eerste helft van 2023 meer bedrijven over de kop. Het aantal failliete cafés en restaurants kwam uit op 132, ruim drie keer zoveel als in de eerste zes maanden vorig jaar. Volgens Koninklijke Horeca Nederland wordt deze toename veroorzaakt door "torenhoge inflatie, grote personeelstekorten en enorme huurstijgingen".

In de industrie verdubbelde het aantal faillissementen de eerste helft dit jaar tot 142. Daarbij gaat het vooral om zzp'ers en andere kleine maakbedrijven. In de detail- en groothandel steeg het aantal faillissementen met 75 procent tot 316. Daarbij gaat het ook om webwinkels.

Op provinciaal niveau telde Zuid-Holland het eerste semester van 2023 de meeste faillissementen, namelijk 322. In Groningen en Zeeland steeg het aantal bedrijven dat bankroet ging – respectievelijk 47 en 19 procent – relatief gezien het meest.

Bron: Faillissementsdossier.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.