'Demissionair kabinet moet opgaven blijven aanpakken'
De val van het kabinet mag er niet toe leiden dat urgente opgaven verdere vertraging oplopen, zoals het klimaat- en energiebeleid. Dat laten VNO-NCW en MKB-Nederland weten in een reactie. Andere partijen benadrukken dat de klimaataanpak moet doorgaan.
"We gaan er dan ook van uit dat wetgeving voor en uitvoering van belangrijke dossiers doorgezet worden nu het kabinet demissionair is", aldus ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland.
"Zowel burgers als ondernemers moeten erop kunnen blijven rekenen dat de problemen die er spelen - van koopkracht en arbeidsmarkt tot woningbouw en stikstof - niet tot het aantreden van een nieuw kabinet blijven liggen", luidt hun reactie. Dat geldt volgens de organisaties ook voor "de besluiten die nodig zijn in verband met de oorlog in Oekraïne".
Klimaataanpak
Diverse milieupartijen, decentrale overheden, het bedrijfsleven en netbeheerders roepen de politiek daarnaast op om door te gaan met de klimaataanpak. "Als er de komende tijd íets nodig is op het thema klimaat, dan is dat maximale focus op dóen, op uitvoeren."
De val van het vierde kabinet Rutte betekent dat onderwerpen kunnen stilvallen, vrezen de partijen achter de oproep. Daardoor dreigen klimaatdoelen onhaalbaar te worden. "Er is grote maatschappelijke en politieke steun voor duidelijk en stabiel klimaatbeleid. Daarom roepen wij u op om ervoor te zorgen dat er geen vertraging ontstaat, juist nu de versnelling is ingezet. We moeten door!"
Ondertekenaars van de oproep zijn naast ondernemersorganisaties VNO en MKB-NL onder meer vakbond CNV, klimaatorganisatie Urgenda, het Nationaal Klimaat Platform, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), diverse netbeheerders, Natuur & Milieu, LTO Nederland, de koepel van woningcorporaties Aedes, de Unie van Waterschappen, de Gasunie, het Interprovinciaal Overleg (IPO), Natuurmonumenten en Greenpeace.
Zzp'ers
Het samenwerkingsverband Netwerk Zelfstandig Ondernemers noemt het "zonde" dat het kabinet is gevallen, want "daardoor blijft het nog langer onduidelijk hoe we in Nederland de arbeidsmarkt gaan hervormen met ruimte voor zelfstandig ondernemerschap en eigen initiatief".
Volgens het zzp-netwerk is het wachten op verkiezingen voor de ruim één miljoen zzp'ers in Nederland. "En dan is het aan een nieuw kabinet om hier op door te pakken." Het netwerk is een krachtenbundeling van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) en de zzp'ers binnen MKB-Nederland en VNO-NCW.
Accountants
Ook andere partijen hopen dat de demissionaire status van het kabinet Rutte IV urgente thema's niet teveel zal vertragen. Zo sprak de NBA de hoop uit dat de val van het kabinet niet leidt tot uitstel van de parlementaire behandeling van de nieuwe Wet toekomst accountancysector.
De beroepsorganisatie riep het parlement op de behandeling van dit wetsonderwerp niet controversieel te verklaren.
Bron: ANP/Accountant