Nieuws

Ook banken, adviseurs en accountants betrokken bij dividendstrippen

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn “tientallen mensen en instanties” de afgelopen jaren betrokken geweest bij fraude met dividendbelasting, het zogenoemde 'dividendstrippen'. Daaronder zijn ook adviseurs en accountants, meent het OM.

Daarover bericht de NOS, die sprak met hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels. "De omvang is echt groot, bijna bedrijfsmatig. Wij vinden dit een ernstige vorm van georganiseerde witteboordencriminaliteit", aldus Zwinkels, die betrokkenen oproept zich te melden bij het OM of de FIOD.

"Wat we hebben gezien in onze drie onderzoeken is dat de verdachten zich hebben laten bijstaan door banken, adviseurs, accountants”, stelt hij. “Ons onderzoek richt zich ook daarop. Wij denken dat tientallen, mogelijk honderden mensen betrokkenheid hebben gehad."

Wie bereid is om te praten, kan in aanmerking komen voor strafvermindering, stelt het OM. Justitie hoopt op die manier beter zicht te krijgen op hoe de ingewikkelde constructies in elkaar zitten.

Miljardenfraude

De Nederlandse Belastingdienst zou 26 miljard euro zijn misgelopen door de fraude met dividendbelasting. In heel Europa en de VS zou het gaan om een totaalbedrag van zo’n 147 miljard euro.

Zwinkels verwijst in het gesprek met de NOS naar onderzoek van de Duitse Universiteit van Mannheim en onderzoeksnetwerk Correctiv, waar ook onderzoeksplatform Follow The Money aan meewerkte. Internationaal staat dat bekend als de ‘cumex-files’. "Het is internationaal onderzoek, wij werken ook samen met andere landen”, aldus Zwinkels. “In Duitsland gaat het om duizenden verdachten."

Oud-bankier

Begin juni werd de 53-jarige Frank V., oud-Fortis-bankier uit Aerdenhout, aangehouden op verdenking van dividendstrippen. Zijn woning en kantoor zijn doorzocht, net als het kantoor van zijn belastingadviseur.

Frank V. zou een belangrijke rol hebben gespeeld in het schandaal, dat draait om de handel in grote pakketten aandelen en het verhullen wie de werkelijke eigenaar is. Hij is recent op borgtocht vrijgelaten en betwist de juistheid van de verdenkingen tegen hem, zo stelt zijn advocaat.

In Duitsland kreeg een fiscalist recent acht jaar cel voor zijn aandeel in het dividenstrippen. Een betrokken Britse bankier vluchtte naar de Verenigde Arabische Emiraten, maar werd daar toch veroordeeld en uitgeleverd aan Denemarken. Hij moet de Deense belastingdienst 1,7 miljard dollar terugbetalen, plus vijf procent rente, meldt de NOS.

Wetswijziging

Dit najaar moeten wetswijzigingen de mogelijkheid van dividendstrippen tegen gaan, al is het ook onder de huidige fiscale wetgeving al in strijd met antimisbruikbepalingen. Volgens hoofdofficier Zwinkels is het “een illusie” om te verwachten dat het straks niet meer gebeurt.

Bron: NOS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.