EU-landen eens over werknemersstatus voor platformwerkers
De EU-landen hebben criteria afgesproken om platformwerkers, zoals Uberchauffeurs en veel maaltijdbezorgers en huishoudhulpen, te beschermen tegen schijnzelfstandigheid. Als het Europees Parlement ermee instemt, kunnen de nieuwe regels over een jaar of twee ingaan.
Een platformwerker die aan drie van zeven kenmerken van een werknemer voldoet, is dat volgens de verantwoordelijke EU-ministers voortaan ook. Als het platform het daar niet mee eens is, moet het bewijzen waarom. Criteria zijn bijvoorbeeld dat een platform gedragsregels oplegt of niet accepteert dat een werker bedankt voor een klus.
Europese regels
Internetplatforms die taxiritten, bezorgmaaltijden of andere diensten aanbieden zien de mensen die zij daarvoor inzetten graag als zzp'er, terwijl ze eigenlijk werknemer zijn. Medewerkers missen daardoor zaken als bescherming tegen ontslag en voorzieningen voor sociale zekerheid. Nederland staakte eigen plannen om wat te doen aan de schaduwkant van platformwerk, in de hoop op Europese regels.
Die zijn met het akkoord dat de ministers van de EU-landen op 12 juni in Luxemburg bereikten een stuk dichterbij. Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt van "een belangrijke stap vooruit voor platformwerkers". Nederland en Spanje voerden samen een groep landen aan die hamerde op strengere regels, waar Frankrijk en Polen juist op de rem stonden.
Algoritmes
De EU-ministers zetten er ook samen op in dat platformwerkers meer greep krijgen op de algoritmes van de app waar ze mee werken. Een platform mag een werker niet meer zomaar uitsluiten van de app en dus van zijn of haar broodwinning. Het moet uitleggen waarom dat gebeurt en de gedupeerde moet daartegen in beroep kunnen.
Er was Nederland veel aan gelegen er met de ministers uit te komen en aan de onderhandelingen met het Europees Parlement te kunnen beginnen. Als de plannen niet vóór de Europese verkiezingen van volgend jaar worden goedgekeurd, dreigen ze weer grote vertraging op te lopen.
Bron: ANP
Gerelateerd

VVD, D66, CDA en SGP willen meer duidelijkheid met eigen zzp-wet
De VVD, D66, CDA en SGP komen zelf met een wet die zzp'ers meer duidelijkheid moet verschaffen. Een commissie moet daarbij bepalen of sprake is van schijnzelfstandigheid.

Ondernemerschap blijft volwaardig criterium bij beoordelen schijnzelfstandigheid
Bij het beoordelen of iemand werknemer of zelfstandige is, blijft ondernemerschap een volwaardig criterium, naast de vraag of iemand wordt aangestuurd in het werk...

Freelance accountant: vrije vogel of aangeschoten wild?
Sinds de Belastingdienst controleert of zzp'ers werkelijk zelfstandig zijn, is de arbeidsmarkt in rep en roer. Werkgevers vrezen naheffingen, freelance accountants...

Opdrachtgevers willen zzp'er verantwoordelijk maken voor naheffingen
Zzp'ers treffen steeds vaker clausules aan in hun contracten, waarin opdrachtgevers mogelijke naheffingen en andere financiële risico's doorschuiven naar de zzp'er...

Ruim vier op de tien bedrijven huren dit jaar minder zzp'ers in
Bedrijven verwachten dit jaar minder zzp'ers in te huren. Van de bedrijven die in 2024 gebruikmaakten van de diensten van zelfstandig ondernemers, verwacht ruim...