EU-akkoord strengere regels online financiële dienstverlening
De EU-lidstaten en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe wetgeving die consumenten beter beschermt bij het online of per telefoon afsluiten van financiële contracten, zoals een verzekering of lening.
De strengere regels voor banken, verzekeraars, pensioenfondsen en andere financiële dienstverleners moeten consumenten beschermen tegen bijvoorbeeld overhaaste aankopen en onvolledige informatie.
Het aanscherpen van de bestaande wetgeving, die meer dan twintig jaar oud is, is nodig omdat EU-burgers steeds meer financiële producten en diensten via het internet kopen en ook over de grens shoppen. Door de coronapandemie heeft de online dienstverlening een grote vlucht genomen. Consumenten kunnen ook minder vaak fysiek terecht bij een financieel adviseur, voor uitleg over de effecten van de beoogde overeenkomst op zijn of haar financiële situatie.
Menselijke tussenkomst
Wanneer de verkopende partij onlinetools gebruikt zoals chatbots, moet de consument volgens de nieuwe regels dan ook menselijke tussenkomst kunnen vragen, om de gevolgen van de overwogen aankoop te kunnen bespreken. Dienstverleners worden ook verplicht om potentiële klanten op de hoogte te stellen van verborgen kosten.
Aanbieders 'op afstand' van financiële producten en diensten moeten ook een elektronische mogelijkheid ontwikkelen waarmee de aspirant-koper gedurende de wettelijke bedenktijd van veertien dagen zonder opgaaf van reden met een druk op de knop van het contract af kan. Ook wordt de verkoper verplicht een dag voor die bedenktijd verloopt de klant een waarschuwing te sturen over dit recht.
Het duurt naar verwachting ruim twee jaar voor de nieuwe regels in de lidstaten ingaan.
Bron: ANP
Gerelateerd

Knot: centrale bank hoefde nog niet in te grijpen in marktonrust
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft nog niet hoeven ingrijpen om de onrust op de financiële markten te stabiliseren. Daarop wees president van De Nederlandsche...

EU-regeringsleiders steunen plan voor mobiliseren spaartegoed
De regeringsleiders van de EU staan positief tegenover een plan van de Europese Commissie, om het enorme bedrag aan spaartegoed van EU-burgers te mobiliseren.

Nederland belegt in totaal voor bijna 3500 miljard euro
Nederlandse bedrijven, instellingen en huishoudens bezaten eind 2024 samen bijna 3500 miljard euro aan wereldwijde effecten. Het totaal aan beleggingen is gelijk...

Topman ASML maakt excuses voor te vroeg verschijnen kwartaalcijfers
De nieuwe topman Christophe Fouquet van chipmachinefabrikant ASML heeft excuses aangeboden voor het te vroeg online zetten van de kwartaalcijfers van de beursgenoteerde...

Europese toezichthouders vallen binnen bij Deutsche Börse
Deutsche Börse is binnengevallen door Europese mededingingstoezichthouders, die vermoeden dat het beursbedrijf betrokken kan zijn bij een kartel gerelateerd aan...