AFM vraagt om aanpassingen in wetgeving
Om het toezicht adequaat te kunnen uitoefenen in een veranderende samenleving en financiële sector, vraagt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om enkele aanpassingen in de Nederlandse wetgeving.
Deze wetgevingswensen staan in de jaarlijkse wetgevingsbrief die door de AFM aan de ministers Kaag (Financiën) en Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) is verzonden.
Om aansluiting te houden op Europese regelgeving vraagt de AFM aan de minister van Financiën onder andere om het toezicht op (niet-)financiële verslaggeving een bestuursrechtelijke basis te geven, in plaats van de huidige civielrechtelijke. Dit is van belang omdat naast de financiële verslaggeving ook de nieuwe duurzaamheidsverslaggeving onder toezicht van de AFM komt, en de toezichhouder hiervoor hetzelfde handhavingsinstrumentarium nodig acht als op andere terreinen dan het verslaggevingstoezicht.
Ook wil de AFM dat bij uitgevende instellingen toezicht kan worden gehouden op verslaggevingsvoorschriften over duurzame beleggingen uit de taxonomieverordening, op basis van de Wet toezicht financiële verslaggeving.
Toezegging
Om slagvaardiger en effectiever te kunnen opereren, wil de AFM samen met de minister van Financiën verkennen hoe het handhavingsinstrument 'toezegging' kan worden uitgebreid. Bij de toezegging belooft een onderneming haar werkwijze aan te passen om verdere handhaving te voorkomen.
Daarnaast vindt de AFM dat zij onvoldoende effectief toezicht kan uitoefenen op uitbestedingen door financieel dienstverleners. De huidige wettelijke uitbestedingsregels in het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen zijn namelijk beperkt en moeten daarom worden geactualiseerd.
Gelijk speelveld
De AFM vraagt verder om het schrappen van de driejaarlijkse toetsing van beleidsbepalers van ondernemingen op de BES-eilanden. De meerwaarde van deze toetsing is beperkt en staat haaks op het gelijke speelveld dat de toezichthouder willen bevorderen.
Daarnaast vraagt de AFM aan de minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen om een meldplicht voor pensioenuitvoerders op te nemen in de Pensioenwet, als die in gebreke blijven bij het tijdig, duidelijk, correct en evenwichtig informeren van hun deelnemers.
De wetgevingsbrief is, samen met de wensen van De Nederlandsche Bank, door de ministers van Financiën en Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen naar de Tweede Kamer gestuurd.
Gerelateerd
AFM legt Saxo Bank 1,6 miljoen boete op om slordige administratie
Saxo Bank krijgt boetes van in totaal 1,6 miljoen euro, voor de slordige administratie van klantgegevens bij BinckBank. Die broker werd in 2019 overgenomen door...
Autoriteit Persoonsgegevens kritisch over wetsvoorstel financieel toezicht
Het kabinet kan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) niet zomaar de bevoegdheid geven om meer financiële informatie over mensen te verzamelen. Volgens de Autoriteit...
AFM beboet investeerder VDVI om koersmanipulatie Ebusco
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft investeringsbedrijf VDVI een boete van 3 miljoen euro opgelegd, voor vermeende koersmanipulatie van het aandeel van...
DNB wil extra aandacht van banken voor geopolitieke risico's
Banken, pensioenfondsen en verzekeraars moeten de komende jaren nadrukkelijker letten op risico's die zij lopen door de toegenomen geopolitieke spanningen.
Grote economieën EU pleiten voor versoepelen regels bankensector
Duitsland, Frankrijk en Italië roepen de Europese Unie op terughoudend te zijn met financiële regelgeving en zich in plaats daarvan te richten op het versterken...