Meer tijd voor implementatie ESG-wetgeving leidt nog niet tot actie
De eerder met een jaar uitgestelde invoering van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD leidt bij bedrijven nauwelijks tot vooruitgang bij de implementatie en verslaglegging van ESG-doelen.
Dat blijkt uit een rondgang onder financieel professionals, tijdens een recent webinar van adviseur Quoratio Groep over de implementatie van de CSRD-richtlijn. 47 procent van de deelnemers verwacht dit jaar van start te gaan met de implementatie van de CSRD-wetgeving.
24 procent stelt al te zijn begonnen en 22 procent verwacht er volgend jaar mee te starten. Het aantal deelnemers dat rapporteert over de ESG-strategie steeg licht ten opzichte van een vergelijkbare rondgang in 2022: van 17 naar 21 procent.
Dat het jaar uitstel door bedrijven nog nauwelijks is benut om aan de slag te gaan, komt volgens de Quoratio Groep mede doordat de wetgeving per Europees lidstaat nog vertaald moet worden naar nationale wetgeving en er op brancheniveau richtlijnen worden toegevoegd. Omdat er ten opzichte van een jaar geleden nu wel verslagleggingsregels zijn, is de verwachting dat veel organisaties er dit jaar mee aan de slag zullen gaan.
Verantwoordelijkheid
Een groeiend aantal bedrijven verwacht de verantwoordelijkheid voor de ESG-rapportage bij de financiƫle afdeling te beleggen. Een flinke omslag ten opzichte van vorig jaar, aldus de rondgang. Toen meende het grootste deel nog dat dit onder de verantwoordelijkheid van de afdeling sustainability zou vallen. 64 procent van de respondenten geeft nu aan dat een en ander binnen hun organisatie bij finance & control wordt belegd.
De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en bijbehorende verslagleggingsrichtlijnen zijn eind vorig jaar door de Europese Raad goedgekeurd. Grote beursgenoteerde bedrijven zijn vanaf boekjaar 2024 verplicht om volgens de richtlijn over ESG te rapporteren. Voor overige bedrijven geldt die verplichting vanaf boekjaar 2025 of later.
Gerelateerd
'Praatplaat' moet aandacht voor duurzaamheid in publieke sector verhogen
Een recent gepresenteerde 'praatplaat' moet zorgen voor extra aandacht voor duurzaamheidsinitiatieven in de publieke sector. De totstandkoming ervan is een initiatief...
Bedrijven willen dat Wopke Hoekstra groene vraag op gang helpt
Eurocommissaris Wopke Hoekstra moet bedrijven verplichten of in ieder geval stimuleren groene producten te kopen. Dat bepleit een brede coalitie van bedrijven en...
Vitamine A: Barbara Baarsma over duurzaamheid en accountants
In de 56ste editie van Vitamine A, de podcast voor accountants, spreekt host Sven Budding met PwC-hoofdeconoom Barbara Baarsma over duurzaamheid en de bijdrage daaraan...
Werknemers willen dat werkgever actief bijdraagt aan duurzaamheid
Een ruime meerderheid (67 procent) van de beroepsbevolking vindt het belangrijk dat de organisatie waarvoor zij werken een actieve bijdrage levert aan duurzaamheid....
PBL: afname uitstoot industrie minder sterk dan twee jaar geleden
De verduurzamingsplannen van de Nederlandse industrie leiden tot een kleinere afname van broeikasgassen in vergelijking met twee jaar geleden.