Groot deel bedrijven nog niet bezig met klimaat en duurzaamheid
Ruim vier op de tien bedrijven in Europa heeft nog steeds geen beleid op het gebied van klimaat, duurzaamheid, sociaal- en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bijna net zoveel bedrijven zijn niet op de hoogte van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD, die hen verplicht daar vanaf 2024 of 2025 over te rapporteren.
Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Lefebvre Sarrut, moederbedrijf van de Nederlandse uitgever Sdu. Bedrijven onderschatten een en ander enorm en brengen zo hun bestaansrecht op lange termijn in gevaar, zo wordt gesteld.
Veel bedrijven hebben voor het duurzaamheidsbeleid nog niemand in dienst en ook de directie weet nog van niets. De automotive- en chemische industrie zijn hier beter op voorbereid dan andere sectoren, aldus het onderzoek. Zelfs driekwart van de accountants die straks de duurzaamheidsrapportages moeten controleren is er nog niet mee bezig.
Enorm veel werk
Veel bedrijven die wel aan de slag zijn gegaan met ESG (milieu, sociaal en governance) en CSR (maatschappelijk verantwoord ondernemen) ontdekken nu dat het enorm veel werk kost om aan alle milieueisen en klimaatregels te voldoen.
In totaal werden zestien diepte-interviews en 744 online enquêtes gehouden bij Europese bedrijven, waaronder 279 in Nederland. Eerder dit jaar hield de juridisch en fiscaal uitgever ook al een kwalitatief onderzoek naar het ESG- en CSR-beleid van bedrijven.
Uit beide onderzoeken blijkt dat Europese bedrijven nog lang niet klaar zijn voor de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Volgens het nieuwe onderzoek heeft veertig procent van de bedrijven nog nooit van de CSRD gehoord. Een kwart negeert alle toekomstige klimaat- en duurzaamheidsrichtlijnen, een op de vijf doet alleen wat wettelijk vereist is.
Pijnpunten
In de automotive- en chemische industrie zijn veel meer bedrijven hierop voorbereid. Wanneer bedrijven ontdekken wat er op hen afkomt de komende jaren, zien ze ook de pijnpunten om CSR en ESG-beleid in te voeren. Dat begint met het formuleren van ESG-doelen, het verzamelen van data en in kaart brengen van wet- en regelgeving.
Daarna blijkt het implementeren in de organisatie een enorme uitdaging, net als het vergaren van data voor rapportages en het opzetten van methodes om te rapporteren over verschillende bedrijfsvestigingen in verschillende landen. Dat kost veel tijd en moeite, geven bedrijven in het onderzoek aan. Daarna moeten ze ook nog eens hun prestaties evalueren en verbeteren.
Zorgelijk
Coördinerend onderzoeker Wanda Bolte van Sdu noemt de resultaten van het onderzoek zorgelijk. "De CSRD gaat niet over vinkjes zetten. Je kunt dit niet uitbesteden aan je accountant. Je zult als bedrijf van kop tot staart moeten verduurzamen en hier maatregelen op moeten formuleren. Daarom verontrust het ons dat zoveel bedrijven hiervoor geen mensen en geen middelen beschikbaar hebben en hier geen notie van hebben."
Dat de maakindustrie al verder is met het implementeren van ESG- en CSR-beleid, komt volgens haar omdat die al langer ervaring heeft met milieuregels. Anders krijgen bedrijven geen vergunning of zelfs boetes. "Maar de dienstverlenende sector moet hier ook aan gaan voldoen en die heeft deze wet- en regelgeving nog niet in het vizier", zegt ze.
Gerelateerd
'Praatplaat' moet aandacht voor duurzaamheid in publieke sector verhogen
Een recent gepresenteerde 'praatplaat' moet zorgen voor extra aandacht voor duurzaamheidsinitiatieven in de publieke sector. De totstandkoming ervan is een initiatief...
Twee studenten krijgen als eerste 'duurzaamheidsaantekening' bij slotexamen
Op 23 december hebben twee accountancystudenten als eerste bij de NBA met succes het slotexamen afgelegd inclusief een zogenoemde 'duurzaamheidsaantekening'.
Consultatie van CSRD-implementatiebesluit voor accountants gestart
Het ministerie van Financiën is gestart met de consultatie van het 'Implementatiebesluit assurance-onderzoek duurzaamheidsrapportering'. Het gaat om een uitwerking...
NBA publiceert Alert vanwege late implementatie CSRD in Nederland
De NBA publiceert Alert 49, gericht op de gevolgen van de late implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in de Nederlandse wetgeving....
VEB vraagt aandacht van bedrijven voor waardecreatie, VOR, duurzaamheid en AI
Beleggersorganisatie VEB vraagt beursfondsen om extra aandacht in hun verslaggeving voor waardecreatie, voor de nieuwe Verklaring Omtrent Risicobeheersing (VOR),...