Whitepaper over ondersteuning van ondernemers met coronaschulden
Veel ondernemers hebben de komende jaren nog te maken met het afbetalen van coronaschulden aan de Belastingdienst, het UWV of het RVO. Dat is een forse aanslag op hun reguliere kasstroom. Een whitepaper voor mkb-accountants en –adviseurs biedt handvatten om klanten te helpen bij het oplossen van die coronaschuld.
Tijdens de coronacrisis konden bedrijven belastinguitstel krijgen, maar sinds oktober 2022 moeten ondernemers weer belasting betalen. Voor bedrijven met een schuld is een betalingsregeling mogelijk, mits zij aan nieuwe belastingverplichtingen voldoen. Recent werd bekend dat meer dan zestigduizend bedrijven sinds afgelopen najaar nog helemaal niets hebben afgelost.
Ondernemers doen er niet verstandig aan de mogelijkheid om hun coronabelastingschulden in vijf jaar tijd af te lossen in de waagschaal te stellen, benadrukt de whitepaper. Een generieke kwijtschelding, waar sommigen op hopen, gaat er niet komen.
Als de regeling wordt beƫindigd, wordt het volledige bedrag opeisbaar en is de ondernemer een stuk slechter af. Er zijn nu nog mogelijkheden om de betalingsachterstand goed te maken, maar over een paar maanden is het te laat.
Taak voor accountant
Gelukkig lopen de meeste ondernemers niet weg voor hun verantwoordelijkheden, aldus de uitgave. Maar tegelijk vinden ondernemers het lastig om hulp te zoeken bij het oplossen van het schuldenvraagstuk. "Voor de accountant in zijn rol als mkb-adviseur ligt hier een mooie en dankbare taak."
De whitepaper gaat in op thema's als het beleid rondom de coronaschuldenregelingen, de ondersteuning van ondernemers bij schuldsanering, de rol van de accountant bij een 'levensvatbaarheidsplan' voor de onderneming en de zorgplicht van de accountant.
De whitepaper is een uitgave van MKB-bedrijfscoach in samenwerking met AccountancyVanmorgen. De pdf-publicatie is via die vaksite te downloaden.
Gerelateerd
PwC-barometer: coronaschulden zorgen nog steeds voor groeiend aantal faillissementen
Een bedrag van 7,3 miljard euro aan openstaande coronaschulden, verdeeld over 136 duizend Nederlandse bedrijven, draagt nog steeds bij aan het toenemend aantal faillissementen.
Creatieve zzp'ers grijpen mis in rechtszaak om coronacompensatie
Zzp'ers in de creatieve sector kunnen via de rechter geen extra compensatie eisen van de Staat, voor de financiële schade die ze hebben geleden tijdens de coronapandemie.
Staat voor de rechter om coronaschade zzp'ers in cultuursector
De Kunstenbond en de Staat staan woensdag tegenover elkaar in de rechtszaal, bij een zaak die draait om financiële schade die zzp'ers hebben geleden tijdens de coronacrisis.
Drie aanhoudingen op verdenking van NOW-fraude
Door de opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn drie verdachten aangehouden, op verdenking van valsheid in geschrifte en misbruik van NOW-subsidiegelden....
Coronasteun heeft duizenden faillissementen voorkomen
De coronasteunmaatregelen hebben in de afgelopen vier jaar zo'n 12.500 faillissementen voorkomen. Het terugbetalen van belastingschulden veroorzaakt de komende jaren...