Kabinet wil aanscherping integriteitsregels openbaar bestuur
Het kabinet wil de regels voor de bestuurlijke integriteit van ambtenaren, bestuurders en volksvertegenwoordigers aanscherpen. Zo moeten er meer mogelijkheden komen om betrokkenen te screenen op risico's, kwetsbaarheden of mogelijke belangenverstrengeling.
Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken doet voorstellen daartoe in een nota over de integriteit van het openbaar bestuur, die naar de Tweede Kamer is gestuurd. De minister is bezorgd over de kwetsbaarheid van het openbaar bestuur, na signalen van ernstige integriteitsschendingen of ondermijnende activiteiten. Die krijgt zij soms vanuit provincies via commissarissen van de Koning en van burgemeesters.
Bruins Slot laat onderzoek doen naar de manier waarop dit gebeurt, de ernst ervan en op welke schaal, schrijft zij in de Kamerbrief bij de nota. Een betrouwbaar en rechtvaardig openbaar bestuur is volgens haar ook juist nu nodig, omdat het vertrouwen van burgers in de overheid en de politiek afneemt. Een goed functionerend integriteitsbeleid is van groot belang om bijvoorbeeld corruptie, frauduleus of oneigenlijk handelen te voorkomen, stelt de minister.
Meer lijn in regels
Bruins Slot wil daarom inzetten op goede en heldere integriteitsregels als "onmisbare basis voor het openbaar bestuur". De minister wil, naast verduidelijking en aanscherping, ook meer lijn brengen in de vele regels, die nu zijn vastgelegd in handboeken, gedragscodes en wettelijke regelingen. Het gaat volgens haar niet alleen om regels maar ook nadrukkelijk om gedrag.
Het thema leeft ook sterk bij bestuurders en ambtenaren, die meer maatschappelijke onrust en toenemende agressie en intimidatie ervaren. Ook leven bij publieke en politieke ambtsdragers zorgen over mogelijk ongegronde beschuldigingen van slecht gedrag, omdat die grote gevolgen voor ze kunnen hebben.
Vanwege deze kwetsbaarheid pleit de minister voor zorgvuldigheid bij integriteitsonderzoeken en stelt voor om hiervoor verplichte kwaliteitseisen in te stellen. Mogelijk kan oprichting van een kenniscentrum daarbij helpen.
Gerelateerd
Vraagtekens bij integriteit kwart Europarlementariërs
Minstens 23 procent van de Europarlementariërs is betrokken bij een integriteitsincident. Nog eens tientallen parlementariërs vertoonden ‘onethisch gedrag’.
'Topambtenaar die klacht indiende over Arib leidt zelf onderzoek'
Topambtenaar Jorine Wolff, die de leiding heeft over het onderzoek naar Khadija Arib, is zelf één van de personen die over Arib heeft geklaagd. Hoogleraar Marcel...
Hoogleraren kritisch over onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Arib
Drie hoogleraren, waaronder Marcel Pheijffer, hebben "fundamentele kritiek" op het onderzoek naar oud-Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. De opdracht voor het onderzoek...
Kamerleden willen integriteit bewindslieden beter bewaken
De Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Laurens Dassen willen de politiek-bestuurlijke integriteit van bewindslieden en topambtenaren beter waarborgen. Daarvoor hebben...
Meer mogelijkheden bij aanpak ondermijnende criminaliteit
Om te voorkomen dat criminelen of hun stromannen dienstverlening door de overheid misbruiken, krijgen gemeenten, provincies en het Rijk meer mogelijkheden eigen...