ING-topman bij AvA: 'Luisteren naar klimaatorganisaties'
ING luistert naar de kritiek van klimaat- en milieuorganisaties, maar zegt ook dat de energietransitie tijd nodig heeft. Dat verklaarde ING-topman Steven van Rijswijk op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de bank in het Muziekgebouw in Amsterdam.
De aandeelhoudersvergadering van ING op 24 april verliep chaotisch, door protesten van klimaatactivisten tegen fossiele investeringen van de bank. De vergadering in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam werd meerdere keren stilgelegd en de politie was aanwezig om activisten af te voeren.
Activisten van Milieudefensie en Extinction Rebellion met aandelen in ING waren aanwezig bij de vergadering om vragen te stellen over het klimaatbeleid van de bank. De activisten stellen dat ING met zijn fossiele investeringen bijdraagt aan "het financieren van de klimaatcrisis".
Van Rijswijk stelde dat het beleid van de bank in lijn is met de klimaatdoelstellingen van Parijs, maar dat wel een balans moet worden gezocht tussen die doelstellingen en het waarborgen van de energievoorziening. De topman gaf aan dat daarbij wordt samengewerkt met bedrijven, overheden, regelgevers, klimaatwetenschappers en ook milieubewegingen.
Rechtszaak
Milieudefensie vroeg bij herhaling aan het bestuur van ING of de bank er alles aan zal doen om de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 met minimaal 45 procent in de gehele keten te verlagen ten opzichte van 2019.
De milieuorganisatie overweegt een rechtszaak tegen ING, om de bank te dwingen tot een strikter klimaatbeleid, net zoals eerder tegen olie- en gasconcern Shell gebeurde. Die zaak tegen Shell werd gewonnen door Milieudefensie. De milieugroep spreekt van een "dikke onvoldoende" voor het klimaatbeleid van ING.
Activisten van Milieudefensie stelden eerder ook bij de vergadering van Ahold Delhaize constant dezelfde vraag of het supermarktbedrijf zich wil inzetten om de uitstoot binnen zeven jaar met 45 procent omlaag te krijgen ten opzichte van 2019. Dat leidde tot irritatie bij verschillende aanwezigen in de zaal, waaronder beleggersvereniging VEB. Ook bij ING was de VEB kritisch over de werkwijze van Milieudefensie.
Bron: ANP
Gerelateerd
Bedrijven willen dat Wopke Hoekstra groene vraag op gang helpt
Eurocommissaris Wopke Hoekstra moet bedrijven verplichten of in ieder geval stimuleren groene producten te kopen. Dat bepleit een brede coalitie van bedrijven en...
Vitamine A: Barbara Baarsma over duurzaamheid en accountants
In de 56ste editie van Vitamine A, de podcast voor accountants, spreekt host Sven Budding met PwC-hoofdeconoom Barbara Baarsma over duurzaamheid en de bijdrage daaraan...
Werknemers willen dat werkgever actief bijdraagt aan duurzaamheid
Een ruime meerderheid (67 procent) van de beroepsbevolking vindt het belangrijk dat de organisatie waarvoor zij werken een actieve bijdrage levert aan duurzaamheid....
PBL: afname uitstoot industrie minder sterk dan twee jaar geleden
De verduurzamingsplannen van de Nederlandse industrie leiden tot een kleinere afname van broeikasgassen in vergelijking met twee jaar geleden.
Rekenkamer: Ambitie Rijk voor energiebesparing wordt waarschijnlijk niet gehaald
Het is onwaarschijnlijk dat het Rijk zijn doelen voor energiebesparing in het bedrijfsleven en bij instellingen heeft gehaald. Lokale overheden controleren veel...