FNV en Milieudefensie plannen acties bij aandeelhoudersvergadering Ahold
Vakbond FNV wil op 12 april tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize een oproep doen om een einde te maken aan de "enorme inkomensongelijkheid" binnen het supermarktconcern. Milieudefensie wil tegelijk dat Ahold Delhaize meer doet tegen klimaatschade en gaat zich op en rond de AvA ook laten horen.
Volgens FNV-bestuurder Cindy Onvlee verdwijnt het verdiende geld bij het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com al jarenlang in de zakken van de aandeelhouders. "Terwijl Ahold gigantische winsten maakt, kunnen veel mensen die werken voor Albert Heijn, Etos en Gall & Gall door de hoge inflatie hun boodschappen niet meer betalen."
Juridisch onderzoek
Milieudefensie heeft aangekondigd dat vrijwilligers van de organisatie "juridisch onderzoek" gaan doen. De multinational staat op de lijst van grote vervuilende bedrijven waar Milieudefensie mogelijk een nieuwe klimaatrechtszaak tegen wil aanspannen. Daarom willen vrijwilligers namens de milieuorganisatie op de vergadering vragen stellen aan topman Frans Muller.
"Als uit het antwoord van de heer Muller blijkt dat Ahold Delhaize in 2030 niet voldoet aan het klimaatakkoord van Parijs, is dat een zwaarwegend argument om het bedrijf aan te klagen", zegt Winnie Oussoren van Milieudefensie Jong. "Net als Shell moet het bedrijf zich realiseren dat winst nooit mag staan boven het klimaat en bestaanszekerheid van mensen in de hele wereld. Het gaat ook om zijn eigen klanten en werknemers."
Alternatief jaarverslag
Zowel FNV als Milieudefensie heeft ook buiten de vergaderlocatie in Zaandam acties gepland. Zo brengt FNV op een podium een "alternatief jaarverslag" voor Ahold uit. Milieudefensie zegt buiten met ongeveer 120 mensen te komen, om aandacht te vragen voor de klimaatschade die het winkelconcern volgens de organisatie elk jaar veroorzaakt.
Ahold Delhaize stelt dat het concern de onderwerpen die FNV en Milieudefensie aankaarten ook belangrijk vindt en dat deze onderwerpen op de aandeelhoudersvergadering worden besproken. "We waarderen de interesse en betrokkenheid bij de onderwerpen", aldus een woordvoerder.
De aandeelhoudersvergaderingen van sommige grote beursgenoteerde bedrijven zijn jaarlijks beladen evenementen. Vorig jaar werd de AvA van Shell tijdelijk stilgelegd omdat klimaatactivisten de vergadering verstoorden.
Campagne
Milieudefensie voert momenteel een campagne speciaal gericht op de aandeelhoudersvergadering van grote ondernemingen. Eerder vroeg de milieuorganisatie 29 grote Nederlandse bedrijven om hun duurzaamheidsplannen en liet die vervolgens doorrekenen. Dat leverde matige scores op.
Voordat Milieudefensie opnieuw, net als eerder bij Shell, de gang naar de rechter maakt, doet de beweging een oproep aan ceo’s om tijdens de AvA meer openheid te geven over het duurzaamheidsbeleid.
De NBA presenteerde dit voorjaar een aangepaste Handreiking 1118 over het optreden van de accountant in de aandeelhoudersvergadering. Daarin wordt accountants gevraagd heldere taal te spreken bij het toelichten van hun bevindingen tijdens de controle.
Bron: ANP/Accountant
Gerelateerd
CO2-uitstoot vervoerssector stijgt; miljarden euro's klimaatschade door vliegen en SUV's
De klimaatrecords en -rampen volgen elkaar in snel tempo op, maar de wereldwijde CO2-uitstoot blijft onverminderd hoog, stelt Oxfam Novib in een rapport. Tussen...
Brancheorganisaties vragen steun kabinet voor zero-emissiezones
Brancheorganisaties zoals RAI Vereniging, BOVAG en Techniek Nederland, samen met milieuorganisatie Natuur & Milieu, pleiten voor steun van de landelijke politiek...
Klimaatnetwerk heeft gemengde gevoelens bij EU-inzet klimaattop
De inzet van de EU voor de aankomende klimaattop in Bakoe biedt op een aantal terreinen "duidelijke vooruitgang", maar als het om klimaatfinanciering gaat schieten...
NBA-voorvechter circulaire economie in ranglijst Duurzame 100
Lucas Geusebroek, binnen de NBA werkzaam als beleidsmedewerker bij de afdeling Beroep en Maatschappij, is dit jaar opgenomen in de 'Duurzame 100'. Dat is de jaarlijkse...
Kabinet wil ook kleinere uitstoters helpen met verduurzaming
Het kabinet wil verduurzamingsafspraken maken met twee bedrijven die niet tot de grootste uitstoters behoren, maar wel een "belangrijke bijdrage" kunnen leveren...