Familiebedrijven optimistisch over 2023, maar voorzien forse stijging salariskosten
Directeuren van Nederlandse familiebedrijven zijn optimistisch over 2023. Aan het eind van het eerste kwartaal stelt bijna de helft dat 2023 een beter jaar wordt voor hun bedrijf dan 2022. Grootste zorgen zijn stijgende personeelskosten, stijgende rentes en het aantrekken en behouden van talent.
Dat blijkt uit het terugkerend onderzoek naar familiebedrijven door RSM-Nyenrode. Voor de meeste familiebedrijven is 2022 een succesvol jaar geweest, stelt twee derde van de respondenten in het onderzoekspanel. Toch verwacht 48 procent van de directeuren van Nederlandse familiebedrijven dat 2023 een nog beter jaar wordt.
Zo verwachten zij in 2023 een omzetstijging met 4,5 procent en een toename van het bedrijfsresultaat van gemiddeld 13,7 procent. De investeringen nemen naar verwachting toe met gemiddeld 18,2 procent.
Stijging salariskosten
Ook al zijn de vooruitzichten dit jaar positief, dat neemt niet weg dat het bedrijfsleven wordt geconfronteerd met een veelvoud aan problemen. Vergeleken met 2022 verwachten familiebedrijven dat met name de stijgende personeelskosten, de stijgende rentes, het aantrekken en behouden van talent en de geopolitieke ontwikkelingen meer problemen zullen geven.
Ruim een derde van de directeuren geeft aan dat zij niet verwachten dat zij in 2023 voldoende personeel zullen hebben. 86 procent verwacht dat de salariskosten dit jaar gemiddeld met 7,2 procent zullen stijgen.
Loon-prijsspiraal
Niet alleen de salariskosten zullen in 2023 stijgen voor het bedrijfsleven, ook de prijzen van bijvoorbeeld materialen en energie nemen nog steeds toe, net als de rentelasten. Al met al een aanzienlijke stijging in de kosten voor de bedrijven.
Het overgrote deel (91 procent) van de ondervraagde familiebedrijven zal deze kosten proberen door te berekenen aan hun klanten. Maar liefst twee derde van de familiebedrijven vreest een loon-prijsspiraal.
Duurzaamheid
Van alle trends die in 2023 op de familiebedrijven afkomen, geven de directeuren aan dat duurzaamheid de meeste invloed heeft op hun bedrijf. Andere belangrijke trends met invloed op het familiebedrijf voor 2023 zijn veranderingen in regelgeving en nieuwe wetten, de dreiging van een recessie en het tekort aan talent.
RSM en Nyenrode Business Universiteit onderzoeken sinds 2019 via een onderzoekspanel de ontwikkelingen binnen familiebedrijven. Momenteel nemen bijna honderd grotere familiebedrijven deel aan het panel.
Gerelateerd
Universiteit Maastricht, BDO en AFAS doen samen onderzoek naar duurzaamheid bij familiebedrijven
Het Maastricht University Center for Entrepreneurship and Innovation, BDO en softwarehuis AFAS gaan gezamenlijk onderzoek doen naar "uitdagingen en kansen" voor...
Fors meer eigendomsoverdrachten bij familiebedrijven
Ruim 85.000 familiebedrijven in Nederland zijn bezig met de eigendomsoverdracht. Verkoop aan een strategische partner of private equity is daarbij een reële optie,...
Familiebedrijven zijn banenmotor, maar krijgen geen aandacht van politiek
Liefst 85 procent van de directeuren en eigenaren van Nederlandse familiebedrijven vindt dat politieke partijen te weinig rekening houden met hun belangen. Slechts...
Driekwart familiebedrijven moet nog beginnen met duurzaamheidsverslaggeving
Meer dan negentig procent van de directeuren van familiebedrijven tot vijftig jaar oud vindt duurzaamheid belangrijk. Bij oudere directeuren is dat minder dan veertig...
Onderzoek: personeelstekort, energieprijzen en inflatie bedreigen toekomst familiebedrijven
Arbeidsmarktkrapte, onzekere energieprijzen en hoge inflatie vormen een ernstige bedreiging voor de continuïteit van familiebedrijven. Personeelstekort leidt tot...