Nieuws

Familiebedrijven optimistisch over 2023, maar voorzien forse stijging salariskosten

Directeuren van Nederlandse familiebedrijven zijn optimistisch over 2023. Aan het eind van het eerste kwartaal stelt bijna de helft dat 2023 een beter jaar wordt voor hun bedrijf dan 2022. Grootste zorgen zijn stijgende personeelskosten, stijgende rentes en het aantrekken en behouden van talent.

Dat blijkt uit het terugkerend onderzoek naar familiebedrijven door RSM-Nyenrode. Voor de meeste familiebedrijven is 2022 een succesvol jaar geweest, stelt twee derde van de respondenten in het onderzoekspanel. Toch verwacht 48 procent van de directeuren van Nederlandse familiebedrijven dat 2023 een nog beter jaar wordt.

Zo verwachten zij in 2023 een omzetstijging met 4,5 procent en een toename van het bedrijfsresultaat van gemiddeld 13,7 procent. De investeringen nemen naar verwachting toe met gemiddeld 18,2 procent.

Stijging salariskosten

Ook al zijn de vooruitzichten dit jaar positief, dat neemt niet weg dat het bedrijfsleven wordt geconfronteerd met een veelvoud aan problemen. Vergeleken met 2022 verwachten familiebedrijven dat met name de stijgende personeelskosten, de stijgende rentes, het aantrekken en behouden van talent en de geopolitieke ontwikkelingen meer problemen zullen geven.

Ruim een derde van de directeuren geeft aan dat zij niet verwachten dat zij in 2023 voldoende personeel zullen hebben. 86 procent verwacht dat de salariskosten dit jaar gemiddeld met 7,2 procent zullen stijgen.

Loon-prijsspiraal

Niet alleen de salariskosten zullen in 2023 stijgen voor het bedrijfsleven, ook de prijzen van bijvoorbeeld materialen en energie nemen nog steeds toe, net als de rentelasten. Al met al een aanzienlijke stijging in de kosten voor de bedrijven.

Het overgrote deel (91 procent) van de ondervraagde familiebedrijven zal deze kosten proberen door te berekenen aan hun klanten. Maar liefst twee derde van de familiebedrijven vreest een loon-prijsspiraal.

Duurzaamheid

Van alle trends die in 2023 op de familiebedrijven afkomen, geven de directeuren aan dat duurzaamheid de meeste invloed heeft op hun bedrijf. Andere belangrijke trends met invloed op het familiebedrijf voor 2023 zijn veranderingen in regelgeving en nieuwe wetten, de dreiging van een recessie en het tekort aan talent.

RSM en Nyenrode Business Universiteit onderzoeken sinds 2019 via een onderzoekspanel de ontwikkelingen binnen familiebedrijven. Momenteel nemen bijna honderd grotere familiebedrijven deel aan het panel.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.