CPB: bedrijven verhuizen niet naar ander land om klimaatbeleid
Maatregelen voor het klimaat zorgen er tot nog toe niet voor dat bedrijven verhuizen naar landen met een minder streng klimaatbeleid. Het Centraal Planbureau (CPB) meldt dat na een grote studie onder ongeveer drie miljoen industriebedrijven in ruim dertig landen.
Volgens het CPB is er nauwelijks bewijs dat klimaatbeleid de winst, omzet of productiviteit van een gemiddeld industriebedrijf benadeelt. Een veelgehoord argument tegen hogere kosten om CO2 uit te stoten is dat bedrijven dan verhuizen naar een ander land. Het planbureau zet in de studie vraagtekens bij dit argument.
Ondernemers reageren op klimaatbeleid door hun bedrijfsvoering aan te passen, zegt het CPB, dat de zogeheten koolstofkosten tussen 2000 en 2019 heeft onderzocht. Bijvoorbeeld via een CO2-belasting of emissiehandelssysteem, waarbij vervuilende bedrijven certificaten moeten kopen om CO2 te mogen uitstoten. Veel bedrijven voerden hun investeringen juist op in reactie op hogere koolstofkosten, aldus het planbureau.
In sommige sectoren en bedrijven is de werkgelegenheid gedaald vanwege klimaatbeleid, met name bij kleine bedrijven in de mijnbouw, de cementindustrie en metaalproducenten. "Opmerkelijk genoeg blijkt in dergelijke sectoren dat bedrijven hun investeringen juist opschroeven en dat de productiviteit voor een grote groep bedrijven verbeterde", stelt het CPB.
Aanvullende klimaatmaatregelen
Volgens Europese afspraken moet de CO2-uitstoot in 2030 met minstens 55 procent zijn gedaald vergeleken met 1990. De tot nu toe uitgewerkte klimaatmaatregelen hebben niet genoeg effect, die tellen in Nederland op tot een afname van hooguit 50 procent.
Kort geleden stelde klimaatminister Rob Jetten in een debat met de Tweede Kamer dat het kabinet denkt binnen enkele weken met een pakket te komen met aanvullende klimaatmaatregelen.
Er ligt een ambtelijk advies met tal van maatregelen die genomen kunnen worden om het klimaatdoel van het kabinet binnen bereik te brengen. Daarbij ligt de nadruk op normeren en beprijzen. Maar net als bij de stikstofaanpak zijn de coalitiepartijen onderling verdeeld hierover.
Bron: ANP
Gerelateerd

Grote bedrijven en MVO Nederland pleiten voor opschalen circulaire economie
Bedrijven als Ikea, Bol, Zeeman, Strukton, Auping en Renewi willen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen....

Steeds meer bedrijven koppelen duurzaamheidsthema's aan bestuurdersbeloning
Een groeiend aantal bedrijven koppelt duurzaamheidsdoelstellingen aan de beloning van leidinggevenden. Daarbij wordt ook steeds meer gekeken naar de lange termijn,...

Cijfers over energie: een kwestie van (heel) goed lezen
Het loont bij de jongste rapportage van het Internationaal Energie Agentschap om de cijfers zorgvuldig te lezen. Welk deel van de wereldwijde energievoorziening...

Bijna helft elektriciteit in EU opgewekt uit hernieuwbare bronnen
Ruim 47 procent van de opgewekte elektriciteit in de Europese Unie was vorig jaar afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen. Dat is 2,6 procentpunt meer dan in 2023....