CO2-uitstoot grote industrie flink afgenomen
De CO2-uitstoot van grote industriebedrijven in Nederland is vorig jaar het sterkst afgenomen in vijftien jaar. Vooral chemische fabrieken zoals Dow Chemical, Chemelot en kunstmestfabrikant Yara zagen hun emissie zakken, mogelijk door lagere productie vanwege de hoge gasprijzen. Ondertussen maakt het ministerie van EZK afspraken met Shell over vermindering van CO2-uitstoot.
Volgens de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) ging de uitstoot van de 330 Nederlandse industrie- en energiebedrijven die onder het Europese emissiehandelssysteem (ETS) vallen met bijna acht procent omlaag, tot 68,5 miljoen ton. Vooral de industrie stootte fors minder uit, met een afname van dik acht procent tot 38,6 miljoen ton.
De grootste vervuiler was nog steeds Tata Steel. Het staalconcern was in zijn eentje goed voor 5,8 miljoen ton uitstoot. Dat is wel iets minder dan de bijna zes miljoen ton van een jaar eerder.
Dure aardgas
NEa-topman Mark Bressers zegt dat het "uiteraard positief" is dat vooral in de chemische industrie de uitstoot flink is teruggebracht. "Maar het gaat hier wel om bedrijven die veel aardgas gebruiken bij hun productie. De prijs voor aardgas was vorig jaar natuurlijk hoog en dit heeft in veel gevallen geleid tot een lagere productie. Het is dus nog te bezien wat dit betekent op de langere termijn."
Wat de cijfers precies betekenen voor het behalen van de klimaatdoelen in 2030 is daardoor nog niet met zekerheid te zeggen. Het doel in het klimaatakkoord voor de energiesector is om de uitstoot in 2030 te hebben teruggebracht tot 12,4 miljoen ton. Voor de industrie is het streven 35,7 miljoen ton. Dat betreft alle energie- en industriesectoren, niet alleen de bedrijven die onder ETS vallen. Die zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de totale CO2-uitstoot in Nederland.
NEa geeft aan dat uit de cijfers ook naar voren komt dat de uitstoot van de vier kolencentrales in Nederland vorig jaar vrijwel op hetzelfde niveau is gebleven als een jaar eerder. Dat ging in totaal om 11,7 miljoen ton. Eigenlijk zou er vorig jaar een plafond komen voor de CO2-uitstoot van kolencentrales. Dat is door het kabinet geschrapt vanwege de hoge gasprijzen.
Shell
Shell heeft een intentieverklaring ondertekend samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant. Het olieconcern streeft naar een vermindering van de CO2-uitstoot van de fabrieken in Rotterdam en Moerdijk.
Shell wil in 2030 3,9 megaton minder CO2 uitstoten; twintig procent van wat de Nederlandse industrie in totaal aan CO2 moet reduceren in 2030. De multinational wil daarnaast de stikstofuitstoot met minstens tien procent verminderen.
Shell hoort bij de twintig grootste uitstoters van CO2 in Nederland maar stelt de uitstoot fors te willen verminderen. De overheid gaat samen met het olieconcern onderzoeken welke mogelijke knelpunten er zijn om de afgesproken doelen te behalen.
Bron: ANP/EZK
Gerelateerd
Rekenkamer: Ambitie Rijk voor energiebesparing wordt waarschijnlijk niet gehaald
Het is onwaarschijnlijk dat het Rijk zijn doelen voor energiebesparing in het bedrijfsleven en bij instellingen heeft gehaald. Lokale overheden controleren veel...
IEA wil veel meer recycling van grondstoffen voor energietransitie
Grondstoffen die van groot belang zijn voor de energietransitie moeten veel meer worden gerecycled. Dat is beter voor het milieu en ook voor de energieveiligheid...
Verduurzaming energiesystemen kostte vorig jaar 25 miljard euro
Bedrijven, stroomnetbeheerders en huishoudens hebben in 2023 ruim 25 miljard euro gestoken in de verduurzaming van de energiehuishouding. Het gaat om investeringen...
Duurzame investeringen: 'timing is alles'
Veel organisaties worstelen met de verduurzaming van hun strategie en bedrijfsvoering, waarbij timing ook van groot belang is. Op de komende Accountantsdag spreekt...
Hof vernietigt vonnis in zaak Milieudefensie tegen Shell
Het gerechtshof in Den Haag heeft de vorderingen van Milieudefensie tegen Shell afgewezen. Volgens het hof rust op het bedrijf weliswaar een "zorgvuldigheidsplicht"...