AFM vraagt aandacht voor transactiemonitoring
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vraagt beheerders van beleggingsinstellingen om meer aandacht te besteden aan transactiemonitoring. Dat helpt bij het beter herkennen van ongebruikelijke transacties.
De AFM stelt dat naar aanleiding van een analyse over de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft) en de Sanctiewet (Sw). Beheerders moeten zorgen dat de door hen beheerde beleggingsinstellingen deze wetten naleven. Volgens de toezichthouder hebben beleggingsinstellingen de naleving over het algemeen steeds beter in de vingers.
Op basis van Wwft- en Sw-vragenlijsten ziet de AFM dat de naleving van de Wwft en Sw door beheerders de afgelopen jaren is verbeterd op belangrijke onderdelen, waaronder risicobeoordeling en beleid, het melden van ongebruikelijke transacties en het volgen van opleidingen door medewerkers.
Transactiemonitoring
De toezichthouder ziet een toename van het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties door beheerders bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Toch genereert slechts elf procent van de beheerders met hun transactiemonitoring ongebruikelijke transacties.
Hulpmiddelen zoals het opstellen van een verwacht transactieprofiel van een klant, of kijken naar referentiegroepen, zouden volgens de AFM vaker kunnen worden gebruikte om ongebruikelijke transacties beter te detecteren.
Sanctielijsten en opleidingen
Om aan de verplichtingen van de sanctiewet te voldoen, moet een beheerder relaties screenen op de Nationale sanctielijst terrorisme, de EU-sanctielijst en de VN-sanctielijst. Het gebruik van de EU- en VN-sanctielijsten is gestegen, maar de AFM ziet een kleine daling bij het gebruik van de nationale sanctielijst terrorisme. Gezien de aandacht voor sancties tegen Rusland ligt het in de verwachting dat het gebruik van de lijsten in 2022 is toegenomen, aldus de toezichthouder.
Het overgrote deel van de beheerders biedt Wwft- en Sw-opleidingen aan de medewerkers aan. Er is verbetering nodig bij het volgen van opleidingen door dagelijks beleidsbepalers, benadrukt de AFM.
Vragenlijst
De AFM stuurt periodiek een vragenlijst naar beheerders, om inzicht te krijgen in hoeverre zij de Wwft en Sw naleven. In 2022 is de uitvraag over 2021 door 703 beheerders ingevuld.
Omdat in het algemeen goede stappen vooruit zijn gemaakt, zet de AFM de vragenlijst voortaan iedere twee jaar uit, in plaats van jaarlijks.
Gerelateerd
OM eist dertig maanden celstraf tegen verdachte van witwassen
Het Openbaar Ministerie (OM) eist dertig maanden celstraf tegen een 62-jarige man, wegens witwassen en valsheid in geschrifte. In totaal gaat het om 1,8 miljoen...
Nemen we al afscheid van de oude kopie ID?
De witwas- en privacywetgeving zitten elkaar soms in de weg, aldus John Weerdenburg. Daardoor belanden accountants in de praktijk mogelijk in een spagaat.
Anderhalf miljoen euro witgewassen via zorgfraude
Een 41-jarige vrouw uit Den Haag wordt verdacht van het witwassen van ruim 1,5 miljoen euro, door het plegen van zorgfraude in de thuiszorg en wijkverpleging. Het...
BDO krijgt boete van 1,3 miljoen euro voor overtreden witwasregels
BDO heeft van toezichthouder BFT een boete van 1,3 miljoen euro gekregen, voor het overtreden van de antiwitwasregels. Naar verluidt heeft een en ander te maken...
Opiniestuk FD: 'Stel UBO-register zo veel mogelijk open'
Een publiek toegankelijk UBO-register draagt bij aan misdaadbestrijding. De redenen voor het afsluiten van het tot najaar 2022 openbare register zijn gebaseerd op...