Advocaten maken meer uren dan wettelijk toegestaan
Liefst drie op de vier advocaten zeggen meer uren te maken dan wettelijk is toegestaan. Meer dan zestig uur per week werken mag niet van de Arbeidstijdenwet, maar driekwart van de junior en senior advocaten zegt die norm soms te overschrijden.
Dat blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio, gehouden onder circa 140 advocaten. Een op de vijf advocaten haalt weleens de tachtig uur, aldus BNR; twee respondenten maakten soms werkweken van honderd uur.
Twee derde van de ondervraagde advocaten werkt structureel meer dan 48 uur per week, zo meldt de nieuwszender. "Ook dat is wettelijk verboden." Volgens de meeste advocaten houden de kantoren waar zij werken zich niet aan de Arbeidstijdenwet.
24/7 werken
Uit het onderzoek van BNR blijkt dat veel advocaten moeite hebben met de overwerkcultuur. Meer dan de helft omschrijft de werkdruk als 'zwaar' of 'hoog'; een enkeling spreekt in een reactie van "24/7 werken", omdat de telefoon en e-mails dag en nacht doorgaan.
Ook vinden de ondervraagden dat andere advocatenkantoren soms de druk opvoeren en onredelijke reactietermijnen stellen. "Zeker de grote kantoren in de Randstad stellen zich vaak erg arrogant op tegenover kleine kantoren in de provincie", zo wordt gesteld.
Betrokkenen stellen tegenover BNR dat advocaten steeds vaker als zelfstandige werken, "om te ontsnappen aan de harde eisen die op de Zuidas gesteld worden". Van de grote advocatenpraktijken aan de Amsterdamse Zuidas gaven de meeste geen commentaar aan BNR over de werktijden uit de enquête.
Drie kantoren stelden alleen "alert te zijn" op risico's van structureel overwerk. De Nederlandse Orde van Advocaten wilde tegenover BNR ook niet ingaan op vragen over werktijden, aldus de nieuwszender.
Accountants
BNR benadrukt dat juridische consequenties van het overschrijden van de Arbeidstijdenwet "niet ondenkbaar" zijn. In 2019 onderzocht de Arbeidsinspectie, belast met handhaving van de wet, de werkdruk bij 28 accountantskantoren. De inspectie constateerde dat de aanpak van de werkdruk bij 24 van die kantoren niet op orde was; reden voor vervolginspecties.
Eerder was door de NBA Young Profs, na onderzoek samen met Nyenrode, al aandacht gevraagd voor de werkdruk binnen de accountantspraktijk. Jonge accountants werken en studeren in het drukke seizoen gemiddeld zestig uur per week, bleek destijds.
Partners van advocatenkantoren waren uitgesloten van het BNR-onderzoek; wie meer dan drie keer het minimumloon verdient (circa 6.260 euro per maand), wordt niet beschermd door de Arbeidstijdenwet. Beginnende advocaten verdienen zulke bedragen echter niet, blijkt uit cijfers over de sector van vaksite Advocatie.
Gerelateerd

Vooral jongere generaties ervaren minder werkgeluk
De algemene tevredenheid en het werkgeluk zijn in Nederland iets afgenomen sinds 2024, vooral onder jongere werknemers. Dat blijkt uit onderzoek door advies- en...

Nederlandse advocatuur groeit licht, maar met forse regionale verschillen
Het aantal advocaten in Nederland is in 2024 met ruim één procent toegenomen tot 18.723. De groei concentreert zich vooral in Amsterdam, waar het aantal advocaten...

TNO en RIVM: gebruik AI door werknemers kan voor stress zorgen
Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op de werkvloer heeft ook risico's, naast dat het veel kansen biedt en taken uit handen kan nemen. Werk wordt moeilijker...

Advocatenorde laat onderzoek doen naar toezicht op advocatuur en tuchtrecht
Het bestuurskundig bureau Pro Facto gaat op verzoek van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) onderzoek doen naar het toezicht op de advocatuur en het klacht-...

Voormalig Zuidas-accountant was soms al na twee uur werken klaar
Een interview in Het Parool met voormalig Deloitte-accountant Marissa Bonants, die overstapte naar een vastgoedbedrijf en uiteindelijk de Zuidas verliet om voor...