VU onderzoekt onafhankelijkheid studie fiscaal recht
De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam onderzoekt de onafhankelijkheid van specialisaties binnen de masterstudie fiscaal recht. De universiteit reageert daarmee op eerdere berichtgeving over de invloed van grote kantoren en de Belastingdienst op de lesstof en de benoeming van docenten.
De VU bekijkt of de academische onafhankelijkheid van de afstudeerrichting 'Accent Indirecte Belastingen' van de master fiscaal recht "voldoende is gewaarborgd", zo meldt het VU-universiteitsblad AdValvas. Ook de afstudeerrichting 'Tax & Technology' van fiscaal recht wordt nader onderzocht.
Uit onderzoek van het journalistieke platform Follow the Money bleek recent dat zes grote Zuidaskantoren (Baker McKenzie, Deloitte, EY, KPMG Meijburg & Co, Loyens & Loeff en PwC) samen met de Belastingdienst al jaren invloed uitoefenen op de inhoud van de studie fiscaal recht en de benoeming van docenten.
De specialisaties van de studie fiscaal recht voorzien in een behoefte vanuit het bedrijfsleven aan experts op dit gebied. De universiteiten helpen afgestudeerde fiscalisten om bij de kantoren aan de slag te gaan.
Samenwerking
Voor het vakgebied indirecte belastingen werkt de VU samen met de Universiteit Leiden, Tilburg University en Maastricht University. Ook Leiden kijkt inmiddels naar de mogelijke invloed vanuit het bedrijfsleven op de inhoud van de studie.
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft een gesprek aangevraagd met de betrokken universiteiten. Hij zegt "niet principieel tegen sterk beroepsgerichte opleidingen te zijn, maar wel te hechten aan de academische vrijheid en onafhankelijkheid".
De VU laat in een reactie aan AdValvas weten voorstander te zijn van samenwerking met deskundigen in het veld. Maar "transparantie over maatschappelijke rollen van hoogleraren en docenten en academische onafhankelijkheid zijn voor de VU daarin een absolute voorwaarde", aldus de universiteit.
Gerelateerd
Hoogleraren pleiten voor zorgplicht voor ondernemingen
Grote bedrijven moeten worden verplicht zorg te dragen voor het algemeen belang. Dat stellen drie hoogleraren in een opiniebijdrage in NRC.
FTM: UvA beloofde EY voordelen in ruil voor sponsordeal
De vakgroep belastingrecht van de Universiteit van Amsterdam beloofde aan meerdere bedrijven voordeeltjes in ruil voor sponsoring van een onderzoeksproject. Zo zou...
FTM: Big four beïnvloeden inhoud studie fiscaal recht
Zes grote Zuidas-kantoren, waaronder de big four, oefenen samen met de Belastingdienst al jarenlang invloed uit op de inhoud van een afstudeerrichting fiscaal recht...
FTM: EY financierde leerstoelen en leverde promovendi voor Erasmus Universiteit
De belastingadviespraktijk van EY financierde twee leerstoelen bij de vakgroep fiscaal recht van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ook stelde EY twee werknemers...
Minister laat overzicht maken van 'gesponsorde' hoogleraren
Minister Robbert Dijkgraaf van OCW gaat in beeld brengen welke hoogleraren op het terrein van belastingrecht en accountancy gedeeltelijk of geheel extern gefinancierd...