Minister Kaag: accountantssector zet positieve stappen
De cultuur in de accountancy is van grote invloed op de kwaliteit van het werk van de accountant en dus op de wettelijke controles. Daarom moet de sector de huidige koers, waarbij positieve ontwikkelingen en stappen zijn gezet, aanhouden. Dat schrijft minister Kaag van Financiën in antwoord op Kamervragen.
Minister Kaag komt met antwoorden op eerdere vragen van het CDA-Kamerlid Slootweg, voorafgaand aan het overleg over het accountantsberoep door de Commissie Financiën van de Tweede Kamer op 30 maart. De minister benadrukt dat “een verdere cultuurverandering nodig is om de wettelijke controle naar een nog hoger niveau te tillen”.
Kosten toezicht
Het Tweede Kamerlid Slootweg vroeg de minister, na lezing van een artikel over de kwartiermakers in het FD, ook om inzicht in de kosten van het toezicht op de accountantssector en een verwachte stijging van die kosten. Kaag geeft in haar beantwoording aan dat het toezicht op de reguliere vergunninghouders vanaf 2022 ook feitelijk wordt verricht door de AFM; dat is overgenomen van de NBA en SRA.
De kosten voor het AFM-toezicht zijn tussen 2013 en 2020 gestegen van ruim zes miljoen naar 11,5 miljoen euro. Door het onderbrengen van het toezicht op de reguliere vergunninghouders bij de AFM verwacht Kaag een toename van de toezichtskosten met ruim vijf miljoen euro in 2024. Daar bovenop komt een toename in de kosten van het toezicht op de oob-vergunninghouders, omdat dat verder wordt geïntensiveerd. Die meerkosten bedragen maximaal 2,4 miljoen euro in 2024.
In totaal verwacht de AFM in 2023 bijna 19 miljoen euro aan toezichtskosten bij accountantsorganisaties in rekening te zullen brengen. In 2024 en 2025 zullen die kosten dus nog verder toenemen.
Tweede Kamer
De Commissie Financiën van de Kamer vergadert op 30 maart met minister Kaag over de vijfde voortgangsrapportage van de Kwartiermakers toekomst accountancysector. Kaag heeft die rapportage eind februari aan de Tweede Kamer gezonden.
Ook vragen van de Kamer naar aanleiding van een eerdere tussenrapportage van de kwartiermakers en de uitkomsten van onderzoek naar het audit only-model staan op de agenda. Het overleg tussen de Tweede Kamer en de minister begint op 30 maart om 10.00 uur en is online te volgen.
Gerelateerd
IFIAR gaat inspecties van toezichthouders vier jaar lang meten
Het International Forum of Independent Audit Regulators (IFIAR), de wereldwijde organisatie van toezichthouders op het accountantsberoep, wil de kwaliteit van audits...
Meer krassen, meer moed
Het accountantsberoep is niet gewend om het open gesprek te voeren over fouten en leert er daarom niet van. Berry Wammes gunt accountants 'in het veld' en ook bestuurders...
Waar maak jij je druk om?
Waarom spreken zo weinigen binnen het accountantsberoep zich uit, vraagt Pieter de Kok zich af. Het beroep zou gebaat zijn bij meer tegengeluid, boosheid en compassie.
Verbeterplan accountantssector is tien jaar oud
Precies tien jaar geleden, op 25 september 2014, bood de accountantssector aan de politiek het verbeterplan 'In het publiek belang' aan. Dat plan moest zorgen voor...
Toezicht op CSRD-assurance: een pleidooi voor systeemtoezicht
Het bevorderen en handhaven van de kwaliteit van niet-financiële audits hangt niet alleen af van regelgeving, maar ook van een toezichtmodel dat samenwerking, vertrouwen...